Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je opozicija nedolaskom na današnji sastanak lidera političkih partija željela da stvori sliku podijeljenog društva i sukoba unutar Republike Srpske i da je potpuno jasno čije interese zastupa, te istakao da će vladajuća koalicija odgovoriti na takvu politiku.

Nakon sastanka lidera političkih partija sa sjedištem u Srpskoj koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u skupštinama gradova, Stevandić je rekao da je opozicija od početka radila sa Kristijanom Šmitom i želi da koristi resurse Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kako bi mijenjala volju naroda i pokušavala da ospori rezultate onih koji imaju podršku naroda.

Stevandić je rekao da će sutra biti održan sastanak stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj na kojem će biti donesena odluka o izborima.

“Naša namjera je bila da se izbori odlože dok na snagu na stupi Izborni zakon Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, opozicija je radi korištenja tih resursa napravila čitavu ujdurmu.

“Danas se nisu odazvali i pet minuta nakon što su pozvani, kao po komandi su svi rekli da se neće odazvati upućujući čak i uvredljive kvalifikacije”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Stevandić je naveo da je potpuno jasno da je to bila velika zamka jer su željeli da stvore sliku podijeljenog društva i sukoba unutar Republike Srpske, jer bi tad u principu imali dva pravna modela za provođenje izbora.

“Smatramo da smo mi ti na kojima počiva narodna volja, a oni ti na kojima počiva volja Šmita i nekoliko ambasada. Potpuno je jasno čije interese oni zastupaju i mi ne možemo da budemo bez odgovora na takvu politiku”, rekao je Stevandić, navodeći da će to biti tema sutrašnjeg sastanka koalicije.

On je istakao da treba sagledati za koliko bi mogli da se odgode izbori i da procijene koliku štetu bi mogla da nanese opozicija izlaskom na ove izbore.

“Na nama je odgovornost da sačuvamo Republiku Srpsku od sukoba i da ne dozvolimo da se izborna volja mijenja odlukama CIK-a i Kristijana Šmita”, rekao je Stevandić.