Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da odluka o nemiješanju u sukob u Ukrajini, koju je parlament Srpske usvojio prije dvije godine, nije učinila ništa ružno ukrajinskom narodu, ali je sačuvala odlične odnose sa Rusijom.

Stevandić je naveo da su zaključci Narodne skupštine iz 2022. godine, kojima Srpska zauzima neutralan stav po pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i izražava protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, naslonjena na odluku o vojnoj neutralnosti iz 2017. godine koju je parlament Srpske izglasao kada je stavio van snage odluke iz 2004. godine o pristupanju NATO-u.

“Ta odluka je omogućila da se Srpskoj otvore vrata i prema BRIKS-u, da ima otvorena vrata sa drugim zemljama – Brazilom, Indijom, Kinom i da sačuva odlične odnose sa Rusijom. Siguran sam da ta odluka nije učinila ništa ružno ukrajinskom narodu, ali da je sačuvala neku vrstu budućih odnosa kakve bi, možda, i Ukrajinci trebalo da imaju sa Rusijom”, rekao je Stevandić.

On je naveo da to u ovom momentu nije naišlo na odobravanje zemalja kolektivnog Zapada ali da su predstavnici Republike Srpske svjesni da je trenutno mnogo veća snaga u zemljama BRIKS-a i globalnog juga.

“Naša odluka o vojnoj neutralnosti, koja je kasnije dovela do stava da se ne miješamo u sukob u Ukrajini i da sačuvamo dobre veze sa Rusijom, da ne uvodimo sankcije, sigurno je na korist svih građana BiH bez obzira što u Federaciji BiH imaju drugačiji stav jer i BiH preko Republike Srpske drži otvorenu za sve vrste integracija i čuva je od uvlačenja u sukobe”, izjavio je Stevandić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 6. juna 2022. godine zaključke kojima Srpska zauzima neutralan stav po pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i izražava protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.