Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je da niko u ime Narodne skupštine ne može da bira niti vrši žrijebanje za delegata u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Onaj ko bira delegate u Domu naroda, samo taj može ponavljati odluku i biranje i samo taj može vršiti njihov izbor, da li ponovnim izborom, da li nekom drugom metodom, ne mogu sada da preciziram, ali je činjenica da ne može niko drugi u ime Narodne skupštine birati, niti vršiti žrijebanje – rekao je Stevandić Srni.

Govoreći o blokadi Doma naroda od Bošnjaka zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH u kontekstu da ovo koči evropski put BiH, Stevandić je istakao da taj put postoji samo u verbalnom smislu.

– Taj put se koristi za ucjenjivanje, a ne za bolji život građana – poručio je Stevandić.Centralna izborna komisija BiH sprovešće sutra žrijebanje za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH između dvije kandidatske liste koje imaju identičan broj osvojenih glasova – 12.

Sud BiH odbio je ranije žalbu SNSD na odluku CIK koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.