“Narodna Skupština Republike Srpske je bila prinuđena da donese teške odluke pod mnogim pritiscima, jer dio međunarodne zajednice ne žele da vide mir na Balkanu, već traže podobne ljude za izvršavanje njihovih želja”, izjavio je predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS. Stevandić naglašava da se taj dio međunarodne zajednice nije najbolje pokazao tokom krize u Ukrajini, jer zahvaljujući prvenstveno njihovom političkom djelovanju, sada imaju nestašicu i poskupljenje kako energenata, tako i hrane.

Stevandić smatra da je ispravno tražiti da se neutralnost Republike Srpske „prenese“ i na BiH, jer upravo je stav o neutralnosti doveo do toga da se, uprkos mnogim predviđanjima, u BiH nije desio ni jedan icident ni konflikt. „Dogovorili smo se da Srbi ne trabaju predstavljati ruske političke rakete a da bošnjaci ne trebaju biti američke političke rakete, jer su nam dometi mali“ dodaje Stevandić. On je dodao da očekuje evropski domaćini shvate da se u BiH četiri mjeseca od sukoba u Ukrajini sačuvao građanski mir, nije bilo sukoba i incidenata i da su to benefiti neutralnog stava, a ne svrstavanja.

Stevandić je naglasio da očekuje da bude potvrđena volja za očuvanje ustavnog i institucionalnog kapaciteta Republike Srpske i da to ne može biti žrtvovano za bilo kakve integracije.

Komentarišući posjetu Olafa Šolca Beogradu, Stevandić uviđa da postoji želja međunarodne zajednice da se saradnja zemalja Balkana uguši, a da se produbi konflikt među njima. Ideja „Otvorenog Balkana“ kao jedini vid mira u ovom regionu je naredna tačka koja će se „minirati“, jer je jasno da ideja da Crna Gora ni dio BiH ne žele da budu dio te inicijative nije došla od njih, već je jasno da je nametnuta spolja, zaključuje Stevandić.