Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da stav Srbije jasno izražen u Deklaraciji sa Svesrpskog sabora da Kristijan Šmit nije legalno izabran za visokog predstavnika u BiH, predstavlja šamar za Šmita.

U Deklaraciji prvi put imamo zajednički stav Republike Srbije i Republike Srpske o Šmitu. Ovo je javni dokument i stav Srbije o njemu i zbog toga je takva histerija u Federaciji BiH. Ko zna da čita mogao je da vidi da je ovo šamar za Šmita iz Srbije, što, naravno, niko nije očekivao – rekao je Stevandić.

Naglasio je da nije isto razgovarati sa Šmitom iz odgovornosti, što je razlog zbog čega su ga primali u Srbiji, te donijeti decidan politički stav koji će usvojiti narodne skupštine Republike Srpske i Srbije da Šmit nije legalno izabran za visokog predstavnika u BiH.

 

Stevandić je istakao da je osnov za donošenje Deklaracije bio Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske i Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kada su mnogi očekivali da će Srbija početi da se odriče Kosova i Metohije.