Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić, gostujući na televiziji Informer iznio je oštre kritike na račun međunarodne politike prema Republici Srpskoj i Srbiji, rekavši da je činjenica je da je jedina zemlja koja je ostala suverena, koja ima nezavisnu spoljnu politiku i vojnu neutralnost u čitavom ovom dijelu Evrope – Srbija, što je za NATO pakt i kolektivni Zapad, nepodnošljivo.

Stevandić je naglasio da je Republika Srpska, koliko je u njenoj moći, takođe zadržala nezavisnost u vanjskoj politici, posebno u pogledu nepristupanja NATO paktu.

“Isto to vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu, ali samo u onom domenu koliko to može da iznese Republika Srpska, jer ne dozvoljava da se Bosna i Hercegovina priključi NATO-u. Ima taj zlatni glas tamo” poručuje Stevandić.

On dalje pojašnjava kako postoje dvije nezavisne politike u regionu koje se oslanjaju na ekonomsku i vojnu snagu Srbije, te kako se termin genocid koristi kao alat za politički pritisak.

“Onda se zloupotrebljava termin genocid da bi nas učinili manje nezavisnima, da nas sabiju, pokušavajući da Srbiji slome kičmu napadom na Republiku Srpsku.” upozorio je Stevandić

On je podsjetio gledaoce na prošle zloupotrebe termina “etničko čišćenje” u cilju procesuiranja Srba pred međunarodnim sudovima, dok su druge etničke grupe prolazile s manjim kaznama.

“156.000 Srba je otišlo iz Sarajeva. Koji je etnički očišćen? Srbi. Koji je etnički očišćen iz Like, Gospica, Gračaca, Karlovca? Srbi. Koji je etnički očišćen iz cijele BiH i njenih kantona? Srbi. Koji je etnički očišćen s Kosova? Srbi. Kome su crkve uništene, stanovnici protjerani, groblja preorana? Srbima.” napominje Stevandić.

Stevandić je istakao kako su ove činjenice često ignorisane u međunarodnim presudama koje su se temeljile na optužbama za etničko čišćenje.

“Taj termin etničko čišćenje kojim je postignuta satanizacija našeg naroda upravo govori da smo mi jedini etnički očišćeni” poručuje Stevandić.

On je takođe podsjetio na humanitarne akcije koje su Srbi preduzimali tokom odbrambeno otadžbinskog rata, poput spašavanja Hrvata od muslimanskih snaga i kako ta djela često nisu priznavana.

“Radovan Karadžić je direktno odgovoran za spas oko 45.000 Hrvata koje su muslimani okružili. Mi smo im otvorili put kod Teslića. U banjalučkom kliničkom centru liječene su stotine hrvatskih civila i vojnika.”

Stevandić je naglasio da srpska podrška Hrvatima nije bila uzvraćena kada su donošene odluke na štetu Srba, ali je Republika Srpska i dalje branila suverenitet svih naroda u BiH.

“Nikada nismo dobili ozbiljnu podršku Hrvata kada su donošene odluke protiv Srba, kada je kršen Dejton ignorišući volju Srba kao konstitutivnog naroda i Republike Srpske kao državotvornog entiteta” rekao je Stevandić.

On upozorava na ponavljanje istorijskih obrazaca gdje međunarodni sponzori podržavaju agresivne politike protiv Srba.
“Ako pogledate istorijski kontekst, oni kada dočekaju velikog međunarodnog sponzora, kao što je bio Hitler 1941. godine, onda će izvršiti genocid nad vama, uništiti vas, poklati vas. Sada misle da su dočekali novog međunarodnog sponzora, NATO pakt, da nas potpuno unište.”

Stevandić zaključuje da su optužbe na račun Srba za genocid licemjerne, s obzirom na istoriju stradanja koje su Srbi preživjeli. “Mi koji smo preživjeli genocid sada ćemo biti okrivljeni da budemo genocidni, da nam nabiju hipoteku, kako bi mogli nastaviti svoju vjekovnu politiku.”