Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da Srpska želi da ostane neutralna u ukrajinskom sukobu i da gradi uravnoteženu saradnju sa Ruskom Federacijom i Zapadom.

Stevandić je za “Rusku gazetu” ocijenio da ne prestaju pokušaji da se proširi antiruska koalicija i histerija, dok istovremeno veliki dio svijeta ostaje neutralan u nastaloj situaciji.

On je naglasio da Republika Srpska ima za cilj neutralnost, očuvanje istorijskih veza sa Rusijom, koje su mnogo starije od sukoba u Ukrajini.

  • Pokušavaju da Republiku Srpsku označe kao bazu Ruske Federacije na Balkanu, što je stvaranje alibija za sprovođenje budućih neprijateljskih akcija protiv Republike Srpske – upozorio je Stevandić.

Stevandić je istakao da Rusija nikada nije tražila od Republike Srpske da postane njena platforma na Balkanu ili u Evropi.

  • Mi gradimo uravnoteženu saradnju sa Ruskom Federacijom i Zapadom. Moskva nije tražila od nas da zaustavimo proces evropskih integracija, dok Brisel uporno zahtijeva da prekinemo odnose sa Moskvom – naglasio je Stevandić.

Napomenuo je da je Narodna skupština Republike Srpske još 2017. godine izglasala vojnu neutralnost u odnosu na NATO, te ukazao da Srpsku stalno trpi ozbiljne pritiske zbog toga što ne želi da se priključi toj vojnom savezu.

Stevandić je skrenuo pažnju da se svi sukobi na kraju završe, pa će se završiti i sukob i u Ukrajini, te istakao da je siguran da će Rusi i Ukrajinci na kraju pružiti jedni drugima ruku i zajedno početi da grade porušene mostove.

  • To treba da budu odluke sukobljenih naroda, a ne pojedinih centara moći, koji sukobljavaju jedne protiv drugih – ukazao je Stevandić.

On je ocijenio da je nemoguće obezbijediti globalnu bezbjednost bez uzimanja u obzir interesa Rusije i Kine.

  • Oni koji pokušavaju suprotno – ili su neozbiljni ili nemaju želju da žive, pokrenuli su samoubilački plan. Kina, Rusija, Indija, Iran, cijeli Bliski istok, Јužna Amerika, Afrika čine više od dvije trećine svijeta. Njihove interese ne treba zanemariti. Mnogi od njih su već u otvorenoj konfrontaciji sa SAD i NATO-om – naveo je Stevandić.

Sumirajući rezultate svoje zvanične posjete Moskvi, gdje je boravi na poziv Savjeta Federacije federalnog parlamenta Rusije, Stevandić je istakao konstruktivnost razgovora sa ruskim zvaničnicima i da je zacrtano mnogo pravaca, koji mogu dati dodatni pozitivan impuls saradnji.

Stevandić je naveo da je sa ruskom stranom razgovarano o zajedničkim perspektivnim projektima, investicijama, mogućnosti gasifikacije Republike Srpske i BiH, te intenziviranju saradnje Banjaluke i Sankt Peterburga.

On je podsjetio da se sreo sa predsjednikom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko i njenim zamjenikom Konstantinom Kosačovim, šefom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, prvim zamjenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimirom Titovom.

  • Prvo je delegaciju Republike Srpske primio Konstantin Kosačov, a zatim sam razgovarao tet-a-tet sa Valentinom Matvijenko – rekao je Stevandić.

Stevandić je istakao da se zalaže za proširenje međuuniverzitetskih kontakata, te pozitivno ocijenio namjere Univerziteta u Istočnom Sarajevu da ojača saradnju sa Evroazijskom univerzitetskom asocijacijom.

On je napomenuo da je uspio da održi i predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Rusije o temi “Međunarodni ugovori kao garant očuvanja mira na Zemlji: da li selektivna primjena međunarodnih ugovora podriva ulogu UN, mir i stabilnost na našoj planeti?”.

  • U otvorenom razgovoru sa studentima dotaknuto je mnogo međunarodnih ugovora koji se, nažalost, ne sprovode. Neki dokumenti imaju za cilj samo da natjeraju slabije na konkretne korake. Tako i Dejtonski sporazum nije u potpunosti sproveden – napomenuo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i da Kumanovski sporazum i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 nisu doveli do povratka Srba i oružanih snaga Srbije na Kosovo i Metohiju.

  • Danas imamo još jedan krug kosovske krize izazvane nepoštovanjem Briselskog sporazuma od Prištine, koja ne želi da pristupi formiranju zajednice srpskih opština – rekao je Stevandić, te ocijenio da tenzije u toj pokrajini rastu.

Istakao je da je važno pomenuti i sporazume iz Minska, koji su, prema riječima bivše kancelarke Njemačke Angele Merkel, bili neophodni samo da bi se “kupilo” vrijeme i temeljnije pripremila Ukrajina za rat sa Ruskom Federacijom.

  • Kao rezultat toga, imamo krvavi sukob koji se, u suštini, vodi između unipolarnog centra moći, koji predvode SAD, i Rusije – naveo je Stevandić.