Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da se predstojećim Svesrpskim saborom otvara nova istorijska dimenzija srpskih odnosa, te da je ova godina prelomna kada je riječ o srpskom ujedinjenju.

– Ova godina je jako važna. Otvaramo novu istorijsku dimenziju ukupnih srpskih odnosa, koji nisu vezani samo za Republiku Srpsku i Srbiju, nego i za naš narod koji živi u raznim zemljama – rekao je Stevandić Srni.

On je istakao da su Srbi dočekivali oslobođenje u teškim istorijskim intervalima od Turaka, Austrougara, fašista i nacista, ali da nisu dočekali ujedinjenje.

– Ujedinjenje je bilo nešto što nas je moglo učiniti većim, jačim, sa manje žrtava i više broja stanovnika. Sada su Srbi prvi put dočekali ujedinjenje jer smo svi jedinstveni u svojoj vjeri, kulturi i odluci da srpski narod ne može da bude žrtvovan za bilo kakve geopolitičke projekte. Srpski narod ne pristaje da se predaje i da drugima ustupa svoja prava, i bori se za prava koja imaju svi drugi narodi – rekao je Stevandić.

On je naglasio da je ova godina prelomna kada je riječ o srpskom ujedinjenju, te da su se Srbi duhovno, kulturološki i nacionalno ujedinili najviše u posljednjih 200 godina.

– Kada je riječ o teritorijalnim stvarima, za našu kulturu više granice ne postoje, nama nije ni bitno ko gdje administrira i kako će ko shvatati Drinu. Ona za nas više nije granica, ni sa jedne ni sa druge strane – govorimo istim jezikom, molimo se istom Bogu, pripadamo istom kulturnom krugu i isti smo narod – rekao je Stevandić.

On je rekao da Svesrpski sabor predstavlja mogućnost za formalizaciju godišnjih okupljanja, razmatranje izazova i problema, te načina na koji će se srpski narod boriti za svoju budućnost.

– Veoma je važno da to počinje od ove godine i da postaje naša obaveza, Srpski sabor nije jedan događaj već stalni sastanci srpskih savjeta u narednom periodu. Mislim da je to veoma važno za našu budućnost. Nikada kao sada Srbi nisu bili ujedinjeniji – istakao je Stevandić.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za subotu, 8. jun, Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda.