Trik Rezolucija o Srebrenici je potpuno delegitimisana, jer ne postoji odluka ni jednog parlamenta, kako Republike Srpske tako i Federacije, ne postoji odluka ni Savjeta ministara ni Predsjedništva BiH koja bi formalno tražila da se ova rezolucija pokrene i ukoliko se ova Rezolucija usvoji, Narodna skupština će na nju reagovati svojim dokumentom, poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić. On napominje da su prekršene Ustavne procedure na kojima počiva BiH, te da su međunarodno pravo i moral prekršeni, jer su privatni sponzori ambasadora Zlatka Lagumdžije, zaobišli sve institucije, prekršili međunarodno pravo i pokazali da je njihova geopolitička potreba da nešto usvoje iznad Ustava i suvereniteta jedne zemlje.

Osim toga, Stevandić je naglasio da postoji izvještaj nezavisne komisije i izjave stručnjaka o holokaustu koji osporavaju postojanje genocida u Srebrenici te da za tih sedam dana nije bilo ugrožavanja i pokušaja da se izbriše bilo koja nacionalna, vjerska i etnička grupa, jer je riječ o likvidaciji zarobljenika tzv armije BiH, za koje utvrđeno da su učestvovali u pokoljima i ratu u Podrinju, te da su napali civile

“Niko od Srba nije napao nikakva civilna naselja. I pored toga postoje još mnogi drugi argumenti. S druge strane vidjeli smo Denisa Bećirevića koje je uporno lagao i Kristijana Šmita, koji se u Savjetu bezbednosti, koji ga nije imenovao, bavi izricanjem političkih parola” rekao je Stevandić.Stevandić lobiranje zemalja Kvinte, prevashodno Njemačke, Britanije i SAD naziva velikom diplomatskom sramotom, jer to su zemlje koje su učestvovale u bombardovanju Republike Srpske i Srbije, koje sad moraju da lobiraju i da se ponižavaju, objašnjavajući da imaju problem sa Srbijom i traže podršku za njeno preglasavanje.

“Takve zemlje koje kontrolišu i NATO, MMF i Svjetsku banku se sada ponižavaju i angažuju se diplomatski kao da je Alekasandar Vučić Si Điping. Znači, prosto nevjerovatno u koju su oni fazu došli, da dva puta odlažu glasanje. To pokazuje da nije Srbija mala, ona je velika, ali malobrojna zemlja.” poručuje Stevandić i dodaje da se sponzori Rezolucije sad obraćaju zemljama koje su do sad ugrožavali i tjeraju ih ili podstiču da im pomognu u borbi protiv Srbije.

“I pokazuje se jedan potpuni slom međunarodnog prava od strane zapadnih zemalja. Oni su napravili kolonijalnu rezoluciju koja bosanske muslimane stavlja iznad svih muslimanskih žrtava na svijetu, zato što su bosanski muslimani podani NATO zemljama i NATO paktu, pa samim tim njihova žrtva se može verifikovati. Nije bitno što je ubijeno 9.000 žena, 14.000 dece u Gazi, što su nad drugim mnogim mjestima pubijano 100.000 ljudi, kao u Afganistanu i tako dalje. Te žrtve nisu bitne, one su diskriminisane” napominje Stevandić.

On napominje da se u globalnoj diplomatskoj mreži Republika Srpska pokazala kao neko ko ne ovisi o BiH, a da je Srbija dovela mnoge zemlje do poniženja.

“Mi nikada nismo rekli da je naša politika otcjepljenje, ali nikada se nismo odrekli toga da ukoliko žele da nas ukinu, da mi iste sekunde postajemo samostalni. Ja moram da kažem, naša politika nije separatistička, mi nismo pokrenuli otcjepljenje nego se branimo od ukidanja. Ako je jedini način da se branimo od ukidanja samostalnost, nećemo imati izbora” poručuje Stevandić.

On dodaje da Srbi iz čitavog regiona ali i svijeta postigli tačku najvišeg ujedinjenja i da će svi biti uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te da srpski narod nikad više nije imao pravo argumenata da spriječi ovu Rezoluciju, jer se drži prava i pravde.

“U jedinom dječijem logoru na svijetu su ubijana srpska djeca. I sad oni koji tu nisu ubijeni treba da se proglase genocidnim narodom. Ova Rezolucija je najprljavije što postoji u međunarodnom pravu, ona diskriminiše i same muslimane prema tome dali su odani ili nisu odani NATO paktu, ona ponižava naš narod i ona neće dovesti do pomirenja“ smatra Stevandić i dodaje da je ova Rezolucija nastavak politike koja ne dozvoljava narodu u BiH da se međusobno dogovori već ih drži u stanju zamrznutog konflikta.

“Ostala je ogoljena geopolitička sila NATO zemalja, zemalja Kvinte i to, da kažemo, ludačko guranje geopolitike iznad prava i morala, kojom komanduje SAD. Nećemo mi biti poraženi ni na jednom rezultatu, iako kako je i sam predsjednik Vučić rekao, mi ne možemo da pobijedimo. Ali nije ni pobjeda druge strane da dvije trećine slobodnog svijeta, od zemalja Azije, globalnog juga, pa i južnoameričkih zemalja ne glasaju za tu Rezoluciju” napominje Stevandić.
Stevandić dodaje da su mnoge zemlje shvatile da Njemačka, Britanija i SAD imaju samo jedan glas i da on važi koliko i njihov glas, te da se u tome ogleda frustracija onih koji ne mogu da ponize Srbiju, koja je ubjedila mnoge da stanu na njenu stranu.