Ustavni sud BiH se namjerno bavi degradacijom Ustava i pravnih akata u BiH stvarajući utisak da se radi o banana državi u kojoj se komanduje spolja i u kojoj se narodi ništa ne pitaju, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je rekao da je Ustavni sud BiH bukvalno prekršio ustave i BiH i Republike Srpske, naglasivši da se imovina u Ustavu BiH uopšte ne pominje da bi se to razmatralo.

– Ovdje je jasno da se oni bave da kažemo onim što im je neko naredio, a ne tumačenjem prava i akata u BiH, a ako su se oni koji bi trebalo da tumače akta i čuvaju Ustav odlučili da ga krše, onda ne znam ko bi i šta mogao da prigovori Republici Srpskoj da ima svoj odgovor na pravno nasilje – rekao je Stevandić.

On je istakao da je odgovor na pravno nasilje uvijek mirovni i uvijek sadržan u tome da Republika Srpska treba da zaštiti imovinu Srpske koja je jasno upisana i definisana kao imovina entiteta, kao i Brčko distikta gdje, kako kaže, Ustavni sud BiH ne spori ništa u distriktu, a u Srpskoj spori, iako je ona vlasnik zajedno sa Federacijom tog distrikta.

– Znači Ustavni sud se ovdje nije zapleo već se namjerno se bavi degradacijom Ustava i degradacijom pravnih akata u BiH stavrajući utisak da se radi o banana državi u kojoj se komanduje spolja i u kojoj se narodi ništa ne pitaju, jer se akti odavno uništeni od tog suda – istakao je Stevandić.

Ustavni sud BiH tvrdi kako je regulisanje pitanja imovine “u isključivoj nadležnosti BiH”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da zasjedanje Ustavnog suda BiH pokazuje “svu propast BiH”. On je ranije najavio da će do kraja juna biti sačinjena analiza kraha Dejtonskog sporazuma, do kada treba da bude ponuđen i sporazum o mirnom razdruživanju.