Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je čelnim ljudima i pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika SrpskA predstojeći Vidovdan – krsnu slavu Vojske Republike Srpske, navodeći da je ona najzaslužnija za odbranu slobode i prava na život srpskog naroda u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i za postavljanje temelja očuvanje Srpske.

– U ime Narodne skupštine i u svoje ime, vama, svim pripadnicima Trećeg pješadijskog puka, oficirima i vojnicima, upućujem iskrenu i srdačnu čestitku povodom proslave Vidovdana jer čuvate tradiciju herojske i slavne VRS – naveo je Stevandić u čestitki.

Iz Narodne skupštine je saopšteno da je Stevandić istakao da je Vidovdan kao veliki srpski praznik prilika kada se treba sjetiti herojskog puta VRS.

– Prilika je ovo da se sjetimo ogromne žrtve, nesebičnosti i hrabrosti svih naših poginulih boraca, junaka koji su dali živote za slobodu i postojanje Srpske, te da odamo i priznanje svim ranjenim borcima i onima koji su u toj borbi dali dijelove svog tijela. Hvala im za odbranu slobode u kojoj danas živimo – naveo je Stevandić.

On je poručio da je obaveza svih da nastave da baštine tradiciju ponosne i hrabre VRS.

– Želim vam da svaki naredni Vidovdan proslavljamo u još boljoj, jačoj i prosperitetnijoj Republici Srpskoj. Srećna Vam krsna slava! -, istakao je Stevandić.

Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka tradicionalno organizuje proslavu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.