Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je zadovoljan prvim dijelom 10. redovne sjednice Parlamenta Srpske na kojoj je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, čiji je bio predlagač.

– Zadovoljan sam činjenicom da je na sjednici usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, čiji je predlagač, a kojim je omogućeno da mobilne ekspoziture banaka odlaze na udaljena mjesta i vrše usluge građanima u vezi s uplatom, isplatom i podizanjem gotovog novca – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci po okončanju prvog dijela ove sjednice.

Stevandić je naglasio da je “pitanje Izbornog zakona Srpske stvar procedure, a ne političkog mišljenja”.

– Kada Ustavni sud Republike Srpske dostavi svoju odluku, onda sa skupštinskom Komisijom za ustavna pitanja i Zakonodavnim odborom treba da se vidi u kojoj smo fazi u vezi sa prijavom na izbore po CIK-ovom zakonu i da li ima prostora da se postupa po tom zakonu za izbore – naveo je Stevandić.

Stevandić je rekao da je posebno zadovoljan usvajanjem Nacrta zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, čiji je predlagač.

– Na ovaj način je otvoren proces da na javnoj raspravi dođemo do teksta prijedloga zakona koji će biti usvojen. Ovo bi trebalo da bude razmatrano nakon predstojećih lokalnih izbora – istakao je Stevandić.

On je pojasnio da će nakon stupanja na snagu ovog zakona u svim institucijama, kancelarijama, vizitkartama, kod ministara, gradonačelnika i načelnika opštine moći koristiti grbove Nemanjića i himnu “Bože pravde”, koji pripadaju nasljeđu srpskog naroda.

Nastavak 10. redovne sjednice zakazan je za utorak, 9. jula, po okončanju svečane sjednice parlamenta Srpske u 12.00 časova.

Komentarišući aktivnosti ministra odbrane Zkana Heleza stevandiće rekao da je to osoba koja ima presudu za lažno svjedočenje, te da je te da je lažno sve što radi.
– Osoba presuđena od Suda BiH zato što je bio lažni svjedok. Pravi spektakle – poručio je Stevandić, odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše to što je Helez objavio snimak sa dronovima na kojem tvrdi da je to “najbolji penicilin za radruživanje Republike Srpske i Federacije BiH”.

Stevandić je podsjetio da se u Narodnoj skupštini Srpske nije raspravljalo, niti postoji dokument o razdruživanju već je nešto što je pominjano u smislu nekog političkog odgovora sada zloupotrijebljeno i iskorišteno da se pravi ratnohuškačka retorika.

– Ali, kao što vidite, na to ratno huškanje i Zukana Heleza i snimanje spotova o nekim vojskama i paravojnim formacijama Rame Isaka ne reaguju oni koji pišu nama pismo kada držimo političke govore ili kada raspravljamo o političkoj situaciji u Republici Srpskoj – rekao je Stevandić.

Naveo da na mirnu demokratsku i skupštinsku raspravu o temama imaju primjedbe, šalju prijeteće poruke, dok na ratnohuškačku retoriku, pokazivanje dronova, okupljanje i snimanje spotova o paravojnim formacijama Isaka ili Heleza ne reaguju, i to je velika sramota.

– I ovo je moj javni poziv da se ambasade koje se inače bave komentarisanjem Republike Srpske i svake naše izjave posvete tome ili da kažu javno da podržavaju ratnohuškačku retoriku Isaka i Heleza – poručio je Stevandić.