U banjalučkoj mjesnoj zajednici Borik 1 sutra u 19 časova zakazano je mirno okupljanje građana koji će na skupu izraziti svoje nezadovoljstvo urbanističkim uslovima koji vladaju u ovom dijelu grada.

Riječ je o dijelu grada između Bulevara vojvode Petra Bojovića (istočni tranzit), Bulevara vojvode Živojina Mišića i rijeke Vrbas, koji je nekada bio poznatiji po imenu Filipovića polje i kojem su u posljednjih nekoliko godina izgrađene brojne stambene zgrade.

Međutim, osim zgrada, u ovom naselju gotovo da i nema druge infrastrukture i upravo na to žele da ukažu stanari ulica Milana Karanovića i Vrbaski put koji organizuju okupljanje.

“Razlog okupljanja je betonizacija, dehumanizacija i narušavanje bezbjednosti u našem naselju”, navodi se u pozivu na skup, prenosi Mondo.

Stanari smatraju da je planirana izgradnja novih zgrada na preostalim neizgrađenim površinama nehumana i zalažu se za izgradnju dječijeg igrališta i vrtića.

Zahtijevaju, zbog bezbjednosti ovog dijela grada, da na kružnoj raskrsnici koja se gradi pored “Audi servisa”, na ukršatnju dva bulevara, budu sagrađeni nadzemni pješački prelazi – pasarele.

Podsjećamo, nakon tragične saobraćajne nesreće koja se dogodila 22. aprila mještani dijela pomenutog naselja takođe su protestovali tražeći bezbjednije uslove za život i kretanje, pogotovo u blizini istočnog tranzita.

Stanari banjalučkog naselja Borik ranije ove nedjelje su protestovali zbog izmjena regulacionog plana kojima je najavljena izgradnja novih višespratnica na dvije lokacije.