Reprezentacija Švajcarske pobijedila je aktuelne šampione Evrope Italiju 2:0 i prva obezbijedila mjesto u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Već na startu meča Švajcarska je nametnula svoj tempo i uspostavila inicijativu, iako nije bilo konkretnih šansi za gol. Prvi pokušaj bio je u 12. minutu, kada je Ndoj proigran dugom loptom, ali je loše šutirao, pa nije bilo opasnosti po gol Italijana.

Azuri su zaprijetili u 19. minutu, kada je Barela prebacio loptu preko živog zida iz slobodnog udarca, ali Di Lorenco je loše reagovao i, najvjerovatnije, bio u ofsajd poziciji.

U prvom poluvremenu Švajcarci su najveću šansu imali 24. minutu, ali Emboloa je matiran u susrtu sa Donarumom. Priliku je imao i Rodrigez, ali lopta je završila iznad prečke.

Fantastični Donaruma ipak je kapitulirao pred Švajcarcima u 37. minutu, kada je Frojler zatresao mrežu.

Na startu drugog poluvremena, italijanski čuvar mreže nije uspio da zaustavi Vargasa, koji je preciznim udarcem duplirao prednost Sajdžija.

Veliku šansu imala je Italija kada je loptu u stativu poslao glavom Šer, štoper Švajcarske.

Nakon toga je uslijedio duži period igre bez pravih šansi, pa sve do posljednjih 20 minuta, kada su Italijani preuzeli inicijativu. Njihovi napadi su se umalo isplatili u 74. minutu, kada je Skamaka pogodio stativu.

To je ujedno bila i posljednja prava šansa za promjenu rezultata, ali i veliki i skoro pa neočekivani plasman Švajcaraca u dalju borbu za titulu, sa kojom su se Italijani na ovom EURO pozdravili.

Švajcarska će se za mjesto u polufinalu boriti protiv pobjednika meča Engleska – Slovačka.