Profitiranje kakvo je bilo ono od pandemije kovida-19 nikada se ne smije ponoviti, upozoravaju ugledni svjetski zvaničnici.
U oštro intoniranom otvorenom pismu svjetskim vladama potpisnici optužuju velike farmaceutske kompanije za “eksploataciju” vakcina finansiranih iz javnih izvora uz poruku da čovječanstvo mora biti primarno u odnosu na trgovinu, prenosi Rojters.
Dobitnik Nobelove nagrade Džozef Stiglic, bivša prva dama Južne Afrike i Mozambika Grasa Mašel i bivši generalni sekretar UN Ban Ki Mun su među skoro 200 potpisnika pisma u kojem se vlade pozivaju da nikada više ne dozvole da “profiterstvo i nacionalizam” budu ispred potreba čovječanstva, prenosi Rojters.
U pismu objavljenom 11. marta, sadašnji i bivši predsjednici i ministri, nobelovci, vjerski lideri, čelnici organizacija civilnog društva i zdravstveni stručnjaci kažu da su vakcine i tretmani za kovid-19 razvijeni iz javnih izvora, ali da su ih farmaceutske kompanije eksploatisale da „podstaknu izuzetne profite”.
“Umjesto da distribuiraju vakcine, testove i tretmane na osnovu potreba, kompanije su prodavale doze „najbogatijim zemljama sa najdubljim džepom”, navodi se u pismu.