Talibani su u utorak u sjevernoj provinciji Sari Pul javno bičevali najmanje 63 osobe, a među njima više od 10 žena, saopćila je Misija pomoći Ujedinjenih naroda u Afganistanu, koja je i osudila ovaj čin.

Ured UN-a osudio je tjelesno kažnjavanje i pozvao na poštovanje međunarodnih obaveza ljudskih prava.

Talibanski vrhovni sud je u saopštenju potvrdio javno bičevanje 63 osobe, uključujući 14 žena koje su optužene za zločine uključujući sodomiju, krađu i nemoralne odnose. Bičevani su na sportskom stadionu.

Talibani su, uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini, počeli javno provoditi stroge kazne, računajući pogubljenja, bičevanja i kamenovanja, ubrzo nakon ponovnog dolaska na vlast 2021. Kazne su slične onima za vrijeme prethodne vladavine Talibana kasnih 1990-ih.

U odvojenim izjavama vrhovnog suda navodi se da su muškarac i žena osuđeni za preljubu, koji su i pokušali da pobjegnu od kuće, bičevani u srijedu u sjevernoj provinciji Panjsher.

Ranije ove godine, talibani su održali javno pogubljenje čovjeka osuđenog za ubistvo dok su hiljade gledale na stadionu u sjevernoj provinciji Jawzjan. Brat ubijenog ga je pucao pet puta iz puške.

To je bila peta javna egzekucija otkako su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine, dok su američke i NATO trupe bile u posljednjim sedmicama povlačenja iz zemlje nakon dvije decenije rata.