Republikanski kandidat Donald Trump uspostavio je znatnu prednost nad aktuelnim predsjednikom Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću otkad su njih dvojica učestvovali u prvoj debati pred predsjedničke izbore prošle sedmice. To pokazuju odvojene ankete koje su jučer objavili New York Times i Wall Street Journal.

Biden je obećao da će ostati u predsjedničkoj utrci 2024. tokom razgovora s predizbornim osobljem u srijedu i pokušao uvjeriti čelne demokrate na Capitol Hillu da je sposoban za ponovni izbor, uprkos njegovom slabom učinku u TV debati.
Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da Trump gradi prednost od 6 postotnih bodova – 49 prema 43 posto – nad Bidenom, demokratom, među registriranim biračima za koje Times smatra da će vjerovatno glasati na izborima 5. novembra.

To je najveće Trumpovo vodstvo u anketi Timesa/Siene od 2015., kada je vodio kampanju uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Među svim registriranim glasačima u anketi Trump je vodio s 9 bodova.

Anketa Wall Street Journala pokazala je da Trump ima 6 bodova prednosti nad Bidenom, u usporedbi s 2 boda prednosti u anketi koju je Journal proveo u februaru. U obje ankete, koje su provedene u cijeloj zemlji, ispitanici su primijetili da je Bidenova dob, 81 godina, težak teret za njegovu kandidaturu.

Oko 80 posto ispitanika u anketi časopisa Journal, koja je anketirala 1500 registriranih birača od 29. juna do 2. jula, reklo je da je Biden prestar da bi se kandidirao za drugi mandat. Ta je anketa imala marginu pogreške od 2.5 postotnih bodova.

Anketa Timesa, koja je anketirala 1532 registrirana birača od 28. juna do 2. jula, pokazala je da veliki dijelovi svake demografske grupe, uključujući crne birače i one koji su rekli da bi i dalje glasali za njega, vide Bidena kao “jednostavno prestarog da bude učinkovit predsjednik”.

Imala je marginu pogreške od 2.8 bodova za registrirane birače. Bidenov nastup u debati prošlog četvrtka protiv Trumpa (78) izazvao je zabrinutost među demokratima o njegovoj budućnosti kao njihovog predsjedničkog kandidata.

Anketa Reutersa/Ipsosa provedena od 1. do 2. jula pokazala je da su Trump i Biden izjednačeni među registriranim glasačima s podrškom od 40 posto svaki. Ta je anketa pokazala također da jedan od tri demokrata vjeruje da bi Biden trebao odustati od utrke.