Partija demokratskog progresa , odnosno njen kandidat za predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić, nakon dugog niza godina preuzeli su “štafetu” od SDS kao najopasniji konkurent vlasti.

Ovo za Srpskainfo tvrde politički analitičari, ali i prosta analiza posljednjih medijskih afera i navodnih skandala koji se događaju u, još uvijek, zvanično drugoj po snazi opozicionoj političkoj partiji u Srpskoj.

Za razliku od SDS, koju već skoro dvije decenije potresaju burni raskoli, masovan prelazak dojučerašnjih visokih stranačkih funkcionera, poslanika i odbornika u redove neke od vladajućih stranaka, PDP je, praktično, sve donedavno, odnosno do izbora Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke, bila skoro pa potpuno pošteđena od unutrašnjih previranja i “skandaloznih” novinskih naslovnica, rezervisanih uglavnom za njihove kolege iz SDS.

Da paralelno sa jačanjem današnjeg “udarnog” opozicionog dvojca iz PDP, Jelene Trivić i Draška Stanivukovića, dojučerašnji “rezervni točak” opozicije, PDP, dolazi sve više pod lupu javnosti, a sami tim i otkrivanja unutarstanačkih “pikanterija”, svađa i raskola, postalo je jasno još prije skoro tri godine, kada su Stanivuković i Trivićeva, prema pisanju medija, tražili smjenu Perice Bundala sa mjesta šefa poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS. Razlog je bio tadašnji Bundalov žestoki verbalni, skoro i fizički obračun sa Nebojšom Vukanovićem u holu Narodne skupštine.

Izborom Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima 2020. odmah su počele spekulacije o njegovom, navodno, lošem odnosu sa dojučerašnjim najbližim saborcem i partijskom koleginicom Jelenom Trivić, a sve je kulminiralo objavom u javnosti privatnog video-snimka još jednog Stanivukovićevog bliskog saradnika, Ivana Begića.Iako je Begić nedugo nakon toga napustio PDP, u javnosti se prije dva dana pojavio još jedan snimak na kojem se jasno čuje žestoka svađa Jelene Trivić, koja je u međuvremenu postala zvanični kandidat PDP za predsjednika Srpske na predstojećim izborima, sa Ivanom Begićem. U priču je ponovo upleten i Stanivuković, koji na pomenutom snimku igra “sporednu ulogu”.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, za Srpskainfo kaže da nije iznenađen time što “afere” i “skandali” iz njegove stranke sve češće zauzimaju medijske naslovnice.

– PDP ima odlične ocjene građana u svim istraživanjima javnog mnjenja. Uradili smo sve bitne poslove unutar partije da spremno dočekamo izbornu godinu, usvojili sveobuhvatan Program obnove Srpske, formirali Izborni štab, završavamo selekciju kandidata za izborne liste i odredili smo na vrijeme kandidata za najvišu poziciju. Kada se sve ovo uzme u obzir, potpuno je jasno i očekivano da režim provodi ovako bjesomučnu kampanju laži i manipulacija protiv PDP. To rade jer nas se plaše i, moram reći, s razlogom se plaše. Što su brutalniji njihovi napadi, to je nama i građanima jasnije da radimo ispravno- kaže Borenović.

Politički analitičar Velizar Antić za naš portal ocjenjuje da su zapaženi izborni rezultat PDP u Banjaluci prije dvije godine, a zatim i kandidatura Jelene Trivić, kao ozbiljnog protivkandidata Miloradu Dodiku, doveli tu stranku “na metu” aktuelnoj vlasti u Srpskoj.

– PDP sada prolazi kroz ono što je SDS doživljavao u posljednjih 16 godina. Trivićeva je izuzetno ozbiljan kandidat, koji je prihvatljiv mnogim glasačima sa svojim stavovima i pedigreom koji je prati. Zbog toga su se iz vlasti sada okrenuli prema njoj i PDP i zato izbijaju ove afere. Pronađen je neko unutar PDP ko može, po mišljenju vlasti, da im nanese štetu – kaže Antić.