Ukoliko Savjet ministara BiH podrži odluku koju je predložila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, 45 zaposlenih u ovoj instituciji dobiće platu veću i do 50 posto.

Povećanje plate predlaže se zbog “obavljanja složenih informatičko-aplikacijskih poslova”, a ukoliko odluka koju su predložili prođe, na godišnjem nivou biće potrebno izdvojiti dodatnih 758.000 KM.

Prva na “listi” za povećanje plate u iznosu od 50 posto je Svjetlana Perković, pomoćnik direktora UIO, a iz odluke koja je objavljena na sajtu e-konsultacije, vidljivo je da će samo po osnovu “jedinstvenosti radnog mjesta” Perkovićevoj plata biti uvećana za deset posto. I ostalim zaposlenima, njih 45 po istom osnovu plata će biti uvećan za 10 posto. Osim toga, uvećanje plate, između ostalog, traži se i zbog “upravljanja i projektovanja procesa i upravljačkih aplikacija”, zatim zbog “projektovanja i razvoja procesa i upravljačkih aplikacija”, kao i “implementacije procesa i upravljačkih aplikacija” te “održavanja procesa upravljačkih aplikacija”.

“Za provođenje ove Odluke o izmjeni Odluke o dodatku na platu zaposlenim u Upravi za indirektno oporezivanje će se planirati u Budžetu institucija BiH počev od 1. septembra, 2024. godine. Odlukom o izmjeni Odluke o dodatku na platu zaposlenim u UIO predložen je procenat dodatka na platu za obavljanje složenih informatičko-aplikacijskih poslova, u zavisnosti od stepena složenosti i posebnosti radnog mjesta, od 30 do 50 posto za 45 zaposlenih”, navodi se u Odluci o dodatku na platu zaposlenim u UIO, a o kojoj bi trebalo da odlučuje Savjet ministara BiH, prenose Nezavisne.