Ukrajinski premijer Denis Šmihalj izjavio da je Evropska komisija potvrdila u izveštaju da je Kijev ispunio preostale potrebne korake neophodne za početak pristupnih pregovora, prenosi Rojters.

Šmihalj je naveo da Evropska komisija podržava početak pristupnih pregovora Evropske unije i Ukrajine.

“Sada očekujemo da naši evropski partneri preduzmu sledeći korak – početak pregovora o članstvu u EU već ovog meseca”, naveo je Šmihalj u objavi na Telegramu.

Prethodno je Fajnenšel tajms objavio da će Evropska komisija preporučiti početak pregovora o pridruživanju Ukrajine i Moldavije EU već ovog meseca, pre nego što Mađarska preuzme rotirajuće predsedavanje bloku, javili su danas ukrajinski mediji pozivajući se na pisanje Fajnenšel tajmsa.

“EK se zalaže za početak formalnih pregovora sa Kijevom i Kišinjevom ovog meseca kako bi poslala pozitivan signal obema zemljama o njihovim težnjama prema EU. Komisija će u petak reći da Ukrajina sada ispunjava ranije neispunjene kriterijume, uključujući mere za borbu protiv korupcije, ograničenja političkog lobiranja, pravila za prijavu imovine državnih službenika i zaštitu jezika koje koriste nacionalne manjine”, piše FT pozivajući se na obaveštene izvore.

Istovremeno, kako piše londonski list, Gruzija, koja je usvojila zakon o “stranim agentima” uprkos upozorenjima iz Brisela, neće dobiti takvu preporuku.

Preporuka Brisela zahteva jednoglasnost vlada zemalja članica EU, a očekuje se da će Mađarska izneti primedbe, posebno stav Kijeva prema mađarskoj manjini u Ukrajini, saznaje FT.

Prema jednom visokom diplomati EU, Budimpešta ima dodatnu zabrinutost u vezi s pravima drugih manjina u Ukrajini, prenosi Unijan.

Mađarska će 1. jula preuzeti rotirajuće predsedavanje EU, što će joj dati dodatnu pogodnost da oblikuje dnevni red sastanaka na kojima će se razgovarati o pitanjima u vezi s Ukrajinom.

Belgija, koja trenutno predsedava EU, nada se da će postići jednoglasnost i održati prvu rundu pregovora o pristupanju EU 25. juna pre nego što će štafetu preneti Mađarskoj.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u EU nekoliko sedmica posle početka ruskog napada 2022 i dobila status kandidata u junu 2022.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je početkom maja saopštio da je Ukrajina blizu stvarnog početka pregovora o pristupanju EU.

Ranije je u pismu Belgiji, koja trenutno predsedava EU, dvanaest zemalja članica EU pozvalo Brisel da u junu zvanično otpočne pregovore o članstvu Ukrajine i Moldavije.