U vojnim krugovima zemalja NATO pakta niko ne vjeruje da Kijev može vratiti teritorije koje je do sada izgubio u ratu sa Rusijom, prenose vojni portali.

Ugledni evropski bivši visoki vojni oficiri ne vjeruju da Ukrajina može da izdrži ruski pritisak, čak ni uz podršku Zapada, te da Ukrajinci, ako ne žele konačan poraz, treba da sjednu za pregovarački sto sa Rusima.

Penzinisani francuski general Vensan Deport navodi da “Surovikinovu liniju” ne može da zauzme nijedna vojska na svijetu.

– U jednom trenutku će morati da pregovaraju. Problem za nas na Zapadu i za Ukrajince nije “dobar rat, već dobri pregovori”. Toliko smo željeli da Ukrajina pobijedi da nismo mogli ni da joj kažemo: “Nemojte u kontraofanzivu u junu 2023”, mada je svima bilo očigledno da neće moći da se probiju – rekao je Deport.

Njemački general u penziji Roland Kater rekao je za TV kanala Velt da Ukrajina postepeno krvari.

– Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno pojačanja za stvaranje neophodnih rezervi. Štaviše, ukrajinski vojnici su umorni, slabi i njihov moral je pao – upozorava Kater.

On ističe da se uvijek zalagao za pregovore.

– Mnogo mjeseci ovog užasnog rata na iscrpljivanje uvijek sam se iza kulisa, ne javno u medijima, zalagao da se razmisli o tome koji su scenariji izlaska iz rata mogući – navodi Kater.