Kao komandant specijalne izviđačke jedinice, Denis Jaroslavski se borio u iznenadnoj ofanzivi Ukrajine u Harkovu u jesen 2022. godine, koja je potisnula početnu rusku invaziju sve do granice.

Ali sada se Denis i njegovi ljudi suočavaju sa mogućnošću da to urade ponovo. Ruske snage su poslednjih dana postigle male, ali značajne uspehe upravo duž granice u Harkovskoj oblasti.

Njihovo napredovanje je duboko samo nekoliko kilometara, ali je progutalo oko 100 km ukrajinske teritorije. Na jače branjenom istoku Ukrajine, Rusiji su bili potrebni meseci da postigne isto.

“Nije bilo prve linije odbrane. Videli smo to. Rusi su upravo ušli. Samo su ušli”, kaže Denis za Bi-Bi-Si.

“Ili je nemar ili korupcija”
Jaroslavski je novinarima Bi-Bi-Sija pokazao snimak snimljen dronom pre nekoliko dana na kojem se vidi mala kolona ruskih vojnika kako jednostavno hoda preko granice, bez otpora.
On kaže da su zvaničnici tvrdili da se odbrana gradi uz velike troškove, ali da, prema njegovom mišljenju, te odbrane jednostavno nije bilo.

“To je ili nemar ili korupcija. To nije bio neuspeh. To je bila izdaja.”

Svi su znali da će se ovaj upad verovatno dogoditi. I ukrajinske i zapadne obaveštajne službe znale su da Rusija gradi snage preko granice – sa procenama da ima do 30.000 vojnika.

Predsednik Vladimir Putin je takođe javno izneo svoj cilj da stvori tampon zonu u oblasti Harkov za zaštitu ruske teritorije od ukrajinskih artiljerijskih napada.

Ali izgleda da je Ukrajina bila loše pripremljena – uprkos zvaničnim poricanjima.

Kako se navodi, ruske trupe su već ušle u predgrađe grada. Denis kaže da se plaši da bi se uskoro mogao vratiti u ruke Rusije.

“Rusija će se fokusirati na zauzimanje celog Donbasa”
Ukrajinski zvaničnici i dalje insistiraju da Harkovu ne preti kopnena invazija. Ali što je Rusija dalje napredovala, to je bila veća verovatnoća da će doći u domet ruske artiljerije.

Denis kaže da veruje da će ruske snage pokušati da se fokusiraju na istok i zauzmu ceo Donbas. Dodaje da Rusija takođe pokušava da iskoristi slabosti Ukrajine na frontu od 1.000 kilometara. Našli su jednog u Harkovu.

“Naravno da sam ljut”, kaže Denis.

“Kada smo se borili za ovu teritoriju 2022. godine, izgubili smo hiljade ljudi. Rizikovali smo svoje živote. A sada zato što neko nije napravio utvrđenja, opet gubimo ljude.”