Saradnja Srbije i Srpske nikad jača i konkretnija. Uoči Svesrpskog sabora “Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” održani su brojni sastanci ministara iz Srpske i Srbije. Oni su danas potpisali memorandume i dogovorili još jaču saradnju u oblastima kulture, prosvjete, poljoprivrede, trgovine, turizma, do brige o porodici i dijaspori.

Usaglašen je tekst sporazuma o saradnji Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Sporazum je baziran na saradnji u okviru oblasti populacione politike, demografije, podsticaja rađanja, promocije porodičnih vrijednosti, međugeneracijske solidarnosti. Ovo je prvi sporazum koji podstiče institucionalno povezivanja ministarstava.

– Neophodne su aktivnosti usmjerene ka rađanju, stvaranju novog života, oblikovanju ambijenta koji će pružiti podršku porodici, očuvanju porodičnih vrijednosti, da u tim oblastima Srbija i Srpska čvrsto sarađuju i da stvaraju još čvršće spone – rekla je Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Selma Čabrić, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske istakla je da je Srpska spremna za saradnju i, kako navodi, njen tim učestvovao je u nizu populacionih mjera koje Srpska sada ima.

– Sutra će biti potpisan opšti sporazum, što će biti zvijezda vodilja i put kojim će se ići i koji će biti dopunjavan, a dogovoreni su i detalji, da se kreće već od ponedjeljka, 10. juna, u njihovu realizaciju – kazala je Čabrićeva.

Dogovoren je nastavak zajedničkog rada ministarstava prosvjete i kulture Republike Srpske i Srbije.

– Velika je pomoć nama u Srpskoj kod razvoja naših kulturnih ustanova i kulturnog razvoja Republike Srpske – naglasila je Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kultutre Republike Srpske.

Nikola Selaković, ministar kulture Srbije istakao je da sve što je danas dogovoreno biće predstavljeno na sjednici dviju Vlada.

– Manifestacije Dani Srpske u Srbiji biće i dalje nastavljene – rekao je Selaković.

Dogovoreno je i jačanje međusobne saradnje na području razvijanja savremene mreže auto-puteva, projektovanja, građenja između Autoputeva Srpske i Puteva Srbije.

U narednom periodu biće i uspostavljeno zajedničko pokretanje novih projekata koji će doprinijeti boljem povezivanju i unapređenju tranzitnih tokova robe i ljudi.

Nastavlja se i uspješna saradnja dva javna servisa RTRS i RTS, potvrđeno je ovo nakon sastanka direktora javnih servisa.

Generalna direktorka RTRS Dijana Milanković rekla je da nas u budućnosti očekuju bitni zajednički projekti.

– Razgovaralo se o koprodukciji i snimanju serija koja bi se bavila tematikom koja nas sve povezuje, Srbe s jedne i druge strane Drine – istakla je Milankovićeva.

Uoči obilježavanja Svesrpskog sabora podršku je pružio i Telekom Srbije.

Od 2007. godine Telekom Srbije i Srpske sarađuju, a radi pružanja boljih usluga građanima nastaviće se i u buduće.

– Taj naš korak je bio strateški bitan za nas i za povezivanje Telekoma i da Srpska dobije i financijsku pomoć od nas – rekao je Vladimir Lučić, direktor Telekoma Srbije.

Јelena Trivan, direktorka Telekoma Republike Srpske navela je da se radi o najvećoj investiciji Srbije u BiH i, kako kaže, plod je dobrih rezultata i želje da Srbija bude i strateški prisutna u Srpskoj.

U cilju očuvanja srpskog jedinstva potvrđena je i saradnja između ministarstava uprave i lokalne samouprave Srpske i Srbije.

O bitnim pitanjima za održavanje konkurentnosti privrede razgovarano je na sastanku privrednih komora Srbije i Srpske.

U poslijepodnevnim časovima biće održani i odvojeni sastanci ministara privrede, ministara energetike i rudarstva, kao i sastanak delegacija ministarstava unutrašnjih posolava.