Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je danas u Kotoru da će EU do kraja narednog mandata Evropske komisije biti spremna da primi nove članice.

“Naredna Evropska komisija trebalo bi da bude komisija proširenja, koja će do kraja svog mandata vidjeti nove članice koje se pridružuju Uniji”, rekao je Varhelji na konferenciji za novinare u Kotoru gdje se danas održava Samita lidera Balkana i EU.

On je dodao da je siguran da će, sa svim što je zajedno urađeno u ovom mandatu Evropske komisije, zaključno sa Planom rasta, Balkan biti dio tog proširenja.

“Jasno je da ponuda koju je EU stavila na sto treba da nas vodi do narednog institucionalnog nivoa kada će biti naredno proširenje”, rekao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, do kraja 2027. godine neće biti više izgovora za Balkan da nije spreman da postane dio EU.

Da bi se to desilo, mora se raditi na terenu, rekao je on, te istakao da Balkan treba da iskoristi priliku koju mu EU daje, ali i period prije pristupanja Uniji.

“Želimo da iskoristite šanse koje vam članice daju i prije nego postanete članice EU”, rekao je Varhelji, ukazujući da to nije samo samo politička ideja, nego i ekonomska mjera.

On je naglasio da je srećan što je došao u Kotor dva mjeseca nakon Tirane i da konstatuje da Plan rasta nije više samo nacrt.