Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je zajednički izlazak Srpske i Srbije na međunarodna finansijska tržišta, kako je to predviđeno Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru, dobra stvar za Republiku Srpsku jer, imajući u vidu njenu veličinu, često nije u prilici da sama izađe na međunarodno tržište.

Vidovićeva je istakla da će, po usvajanju Deklaracije u skupštinama Srpske i Srbije, resorna ministarstva dvije republike zajednički praviti operativne planove kako bi se realizovali i rješavala pitanja i ciljevi navedeni u tom dokumentu.

– U Deklaraciji je navedeno dosta toga šta će zajednički da rade Srpska i Srbija u narednom periodu, gdje je, između ostalog, oblast finansija. Naši zakoni kada su u pitanju finansije su uglavnom korespodentni sa zakonima Srbije iz te oblasti. Јako je dobro da se u narednom periodu razrađuje model da zajednički nastupamo i radimo, imamo više međusobnog prometa i da u platnom prometu budemo jedinstveni – navela je Vidovićeva.

Ona je najavila da će Republika Srpska učestvovati na “Ekspu 2027”, koji će se održati u Beogradu, sa svim svojim kapacitetima “koliko bude mogla”.

– Sigurno znam da će Srpska, efekte u smislu ekonomskih parametara i razvoja, te prometa robe i povećanja bruto domaćeg proizvoda, osjetiti sve benefite u tom dešavanju – naglasila je Vidovićeva za srnu.

Ona je konstatovala da je “Ekspo 2027” nešto revolucionarno što će se desiti u ovom dijelu Evrope, pogotovo na Balkanu, i što će imati mnogo pozitivnih efekata ne samo na Srbiju, nego i na okruženje.