Investiciono razvojna banka Republike Srpske neće doći pod sankcije Kancelarije za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD zbog seta zakona koji se donose u Narodnoj skupštini RS o uvođenju banke u platni promet, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Ona je rekla da nijedna banka u Republici Srpskoj nije na listi OFAC-a, i negirala ne predviđanja opozicije da će se to desiti i da građani, posebno oni koji imaju kredite kod IRB, ne treba da brinu.

„Pozivam građane da imaju povjerenje. Molim vas, nemojte se brinuti. Svi koji imate kredite, plaćaćete ih normalno kao i do sada. Vrlo je neodgovorno i ružno prezentovati građanima RS suprotno“, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da su netačni navodi opozicije da će Vlada prebaciti svoje račune u IRB kada ona bude preuzela poslove platnog prometa.

„Vlada ima otvorene račune u sve i jednoj banci i ne smije da ima samo u jednoj, mora biti disperzija rizika. Ne možete staviti pare u jednu banku. Budžet RS ima račun u sve i jednoj banci. Poreska uprava ima, i tu se skupljaju javni prihodi. I kad IRB počne da radi ove poslove, otvorićemo i kod nje račun kao i kod svih drugih banaka“, rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da će zakon stupiti na snagu za osam dana, ali da će IRB poslove platnog prometa preuzeti tek kada se završe sve procedure, za koje je rekla, da će trajati duže.

Predstavnici opozicije optužili su Vladu da se IRB-u omogućava da radi poslove platnog prometa da bi se spasile firme za koje tvrde da su bliske SNSD-u, a koje su se našle pod udarom američkih sankcija. Oni takođe tvrde da će i IRB doći na udar sankcija jer, kako ističu, cilj je da sankcionisane firme otvore račune kod IRB-a kako bi se dalje mogli javljati na javne tendere.