Učenik devetog razreda Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u Boriku napadnut je juče od strane maskiranih napadača koji su imali bejzbol palice jer je branio svog druga, potvrdila je za “Nezavisne novine” Tatjana Vilendečić, direktorka ove obrazovne ustanove.

“I ja i uprava zovemo bolnicu i u stalnom smo kontaktu, ali glavno je da dječak nije životno ugrožen, ima blaži potres mozga i stabilno je. Koliko sam ja do sada dobila informacija čitava ova priča počinje u jednom kafiću u koji često idu djeca koja putuju iz Česme, ali naravno, nisu oni jedini tu. Tu se i inače znaju sakupljati maloljetnici i tamo se nalazila grupa drugih, starijih maloljetnika, koji su srednjoškolci. Oni su ušli u verbalni sukob sa jednim drugim učenikom naše škole, a to je prekinuo konobar na način da im je rekao da završava smjenu i da idu iz kafića”, kaže ona.

Ističe da su učenici OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” otišli nakon toga na nastavu, a kada je došlo vrijeme velikog odmora, uputili su se u supermarket, gdje su ih na izlazu iz marketa napali.

“Njih su prvo napala trojica sa fantomkama, a bilo je tu i još drugih koji nisu imali fantomke. Prvo su udarili tog učenika sa kojim su imali verbalni konflikt, a njega je branio drug, tj povrijeđeni učenik. On je dobio udarac u leđa i oboren je. Pošto je tu bilo više djece na odmoru neki su otrčali u školu, a jedan od naših roditelja, koji se tu zatekao je pritekao u pomoć, a u međuvremenu je stigao i moj pomoćnik, zajedno sa nastavnikom informatike. Ušli su da ih razdvoje i u međuvremenu neko je već zvao policiji u hitnu. Policija je stigla, ali napadači su pobjegli, a koliko ja vidim oni njih već mogu da identifikuju, jer i mi smo tu već na tragu, a mogu vam reći da je u pitanju uzrast srednje škole. Povrijeđeni dječak je branio druga, a verbalni sukob je nastao još u kafiću”, objašnjava ona za “Nezavisne novine”.

Dodaje da je škola za taj kafić i ranije u par navrata tražila od Policijske uprave da izvrše kontrolu, jer se tu okupljaju maloljetnici.

“Tražili smo preko multisektorskog tima da se tamo pojača nadzor, kako mi zovemo taj dio u krugu Borika, ispred supermarketa i kod autobuske stanice jer obično tu zna doći do koškanja i gurkanja, ne iz ovih razloga, već blažih, ali da bi spriječili ove teže situacije. Nažalost, to se nije desilo, ja razumijem i policiju da nemaju dovoljno resursa, ali ipak mislim da bi trebalo da bude jača policijska kontrola oko škole, generalno svih škola”, kazala je Vilendečićeva za “Nezavisne novine”.