U okviru sabora “Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno”, više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Srpske zaigralo je u centru Beogradu srpsko kolo.

Na Trgu republike održana je centralna manifestacija sabora “Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno”, koja je počela intoniranjem himne “Bože pravde”, nakon čega su folkloraši zaigrali kolo.

Manifestaciji su prisustvovali zvaničnici Srpske i Srbije, predvođeni predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem.

Dodik je u obraćanju rekao da je današnji dan važan za generacije koje dolaze, jer je usvajanjem Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda srpski narod savladao prepreke u borbi za svoj identitet. On je poručio da su Srbi jedinstven narod, gdje god da žive.

Vučić je istakao da je danas postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati dan, dva ili tri mjeseca već dovijeka i da niko neće moći da uništi srpsko jedinstvo i pravi korake unazad.

Kolo kao simbol čvrstih veza i zajedništva, ali i očuvanja kulturnog nasljeđa srpskog naroda, folkloraši su igrali ispred Skupštine grada Beograda i na platou na Kalemegdanu. Nastupilo je 50 kulturno-umjetnička društva iz 40 gradova Srbije i Srpske.

Folkloraši iz Republike Srpske prošli su centrom grada krećući se od Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove, dok su KUD-ovi iz Srbije krenuli sa Kalemegdana.

Učesnici nose zastave Republike Srpske i Srbije, a nastupiće na centralnoj manifestaciji Svesrpskog sabora.