Nižu se reakcije iz Republike Srpske na jučerašnje nastupe Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije pred Savjetom bezbjednosti UN.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je neobjašnjiv nonsens da su se Savjetu bezbjednosti UN obratili “njemački diplomata Kristijan Šmit i Denis Bećirović”, koji su govorili samo u lično ime, s obzirom da prvom nije potvrđen mandat visokog predstavnika, a drugi bez saglasnosti i odobrenja Predsjedništva BiH.

On je izjavio da “nešto ne štima” kada je Šmitu omogućeno da se obraća nekom ko mu nije potvrdio mandat.

“On po meni nije imao nikakvo pravo, ne sada nego nikad da se obrati u instituciji koja mu nije dala zeleno svjetlo da se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH”, rekao je Višković.

Istakao je da Šmit u Savjetu bezbjednosti UN iznosi laži, te čuva svoje benefite i lična primanja koja ima u BiH i koja su veća i od primanja njemačkog kancelara.

Kad je riječ o obraćanju Bećirovića, Višković je rekao da je on u privatnoj posjeti SAD jer nema odobrenja i saglasnost Predsjedništva BiH da govori u UN.

“Nije predstavljao BiH, jer da je predstavljao sazvao bi Predsjedništvo BiH i iznio ono o čemu će govoriti, te na to dobio saglasnost”, rekao je Višković, prenosi Srna.

Pozvao je Bećirovića da kaže o čijem trošku boravi u SAD već 15 dana.

Višković je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dostavila svoj 31. izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem su navedene činjenice koje mogu provjeriti svi eksperti na svijetu.

Reagovao i Milorad Kojić
Poslanak SNSD-a u Predstavnčkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ocijenio je da bi, ukoliko Bošnjaci nastave sa samoinicijativnim djelovanjem i iznošenjem neusaglašenih stavova pred značajnim tijelima na međunarodnom nivou, to u značajnoj mjeri moglo uticati na odnose u BiH.

“BiH kao takva sa takvim djelovanjem neće imati apsolutno mogućnost da opstane”, rekao je Kojić.

On je naveo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović juče pred Savjetom bezbjednosti iznio lično mišljenje, a nikako zvanični usglašeni stav Predsjedništva BiH.

“Ono što jeste apsurd BiH su upravo ovakve situacije koje se dešavaju pred jednim od najvećih tijela u svjetu – Savjetom bezbjednosti UN da se iznose lični stavovi, stavovi jednog naroda”, istakao je Kojić.

Kojić je naglasio da i Kristijan Šmit koji nije imenovan na poziciju visokog predstavnika pred Savjetom bezbjednosti opet iznio neke lične ili stavove usaglašene sa bošnjačkim političarima, što je kršenje međunarodnih propisa.

“Šmit se obraća iako nema legitimitet pred tom institucijom, kao što ga nema ni ovdje u BiH, gdje se lažno predstavlja”, izjavio je Kojić.

On je naveo da i Zlatko Lagundžija svojim samoinicijativnim djelovanjem i lobiranjem, zloupotrebljavajući svoju ambasadorsku poziciju u UN, pokušava da progura rezoluciju u Generalnoj skupštini, što pokazuje sve apsurdnosti BiH i svega onog što se ovde dešava.

Borenović: Bećirović nije govorio u ime BiH
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je Srni da što je više politike bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, to je manje BiH, i da mu je teško da povjeruje da su tako kratkovidi i svjesno urušavaju zemlju u koju se kunu, dok onakva kakvom je oni zamišljaju nikada neće i ne može biti.

Borenović je, komentarišući nastupe Bećirovića i Lagumdžije pred Savjetom bezbjednosti UN, rekao da Bećirović nije govorio u ime BiH, jer njegov nastup nije usaglašen, te je očigledno da govori u ime samo jednog naroda, dok Lagumdžija, iako imenovan od tročlanog Predsjedništva BiH, misli da zastupa interese samo svog naroda.

“Kažem misli, jer ovakvo ponašanje nikako ne doprinosi stabilnosti i napretku, nego donosi štetu svima”, naglasio je Borenović.

On je istakao da je krajnje vrijeme da se bošnjačke političke elite pomire sa tim da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da uređenje zemlje počiva na konsenzusu i dogovoru.

“Dok to ne shvate, kao i važnost dobrih regionalnih odnosa, dok se ne počnu ponašati u Ustavom određenim okvirima, dok ne prihvate ispruženu ruku prijateljstva Srbije, umjesto što vrijeđaju njene predstavnike, nema ni koraka naprijed za BiH. NJihovi postupci svakim danom udaljavaju BiH od civilizovanog svijeta i stabilne budućnosti. Dok neki gledamo naprijed, oni su ostali bar 30 godina u prošlosti. Ali, to je njihov izbor”, naglasio je Borenović.

Prema njegovim riječima, nažalost, dok Bećirović i Lagumdžija na svjetskoj pozornici predstavljaju bošnjačku politiku i svoju verziju i istorije i sadašnjosti, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama moraju se baviti i trošiti energiju na smjenjivanje pripadnika narko-kartela koje su sami imenovali na pozicije.

“To je druga medalja diletantske spoljne politike BiH”, rekao je Borenović.