Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti, rekao je Miloš Vučević izaslanik predsjednik Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH.

Pod našim nolaga nalaze se čitavi gradovi – naša djeca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je – rekao je premijer Srbije.

Ovdje, dodaje Vučević, odajemo poštu nijemi od bola za našim rodom i pokoljenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi… klani, davljeni, kuvani, drani, živi sahranjivani.

– Nama mora biti jasno da je ovde Јerusalim naš, da je ovdje sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvijek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države – istakao je on.

Dodao je da su razmjere zločina i genocida toliki da djeluju nestvarno i da stvaraju dva efekta – prvi da niko ne vjeruje da postoji mjesto na svijetu gdje se od djece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovjek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

– Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svijesti. Opasan je to fenomen jer je sjećanje na ove stradalnike naš identitet i naš korijen – rekao je Vučević.

Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo Bog da razumije.

 

– A to je možda i najvažnije. Da Gospod razumije. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Јerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobjednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišiće naše i dadne snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mjesta – naveo je Vučević.

Naveo je da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

– Da se sa ovoga mjesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da vjerujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati,nastavljač je dela onih koji ovo počiniše – poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da vjeruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

– I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude – rekao je Vučević.