Rezolucija o Srebrenici je doživjela politički debakl onih koji su iznad njih stali, a Srbija i Republika Srpska treba da dignu glavu gore, poručuje premijer Srbije Miloš Vučević u intervjuu za Politiku.

Nismo genocidan narod, nismo ni loši ljudi. Trebalo bi da više radimo i politički se borimo i tu nema odustajanja. Uprkos ogromnom političkom pritisku, ucjenama i svemu što se dešavalo prethodnih dana, kako bi rezolucija bila usvojena i kako bi se stigmatizovao srpski narod, Srbija i Republika Srpska su zajedno sa dvije trećine čovečanstva i velikom većinom država pokazale jasno i glasno šta je istina – uvjerava Vučević.

On ocjenjuje i kako će rezolucija pogoršati odnose i uzburkati strasti, ali i probuditi duhove prošlosti. Dokument je uz to dao i “podlogu” da drugi narodi, pa i srpski narod traže rezolucije kojima bi se osudio genocid koji su oni pretrpjeli.

Komentarišući nedavni upad policije tzv. Kosova u prostorije Poštanske štedionice, premijer Srbije navodi da se Aljbin Kurti odlučio na novi čin varvarstva jer je “očajan što mu njegovi ktitori još uvijek nisu omogućili ulazak u Savet Evrope”.

– Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li kosmetski Srbi pravo na plate i penzije? Ovo nisu pitanja za ekstremistu Kurtija jer njegov stav znamo. Ovo su pitanja za međunarodnu zajednicu koja dugo i preblago (ne)reaguje na njegova nepočinstva – ističe Vučević.

Dva su, kaže, cilja Srbije kada je riječ o Kosmetu – da sačuvamo srpski narod, svetinje i odbranimo legitimne državne interese, ali i da očuvamo mir.

– Јedini način da Srbi na Kosmetu opstanu jeste da ostanu međusobno jedinstveni, da ne nasjedaju na provokacije Kurtijevog režima i da ostanu u sadejstvu sa zvaničnim Beogradom. Bude li Kurti uspio da uz pomoć ktitora zavadi Srbe međusobno na Kosmetu, perspektive srpskog naroda na teritoriji južne srpske pokrajine neće biti dobre – podvlači Vučević.

Srbija želi da postane punopravna članica EU, ali želi i da čuva i razvija odnose sa Kinom i Rusijom, uvjerava Vučević.

– Znamo da ćemo zbog toga trpjeti pritiske, svjesni smo da će taj naš stav biti loše primljen u mnogim centrima moći, ali bez obzira na sve, mi ćemo istrajati i nećemo dozvoliti nikome da donosi odluke u naše ime. Srbija će sarađivati sa različitim vojnim savezima, ali neće postati članica nijednog. Ostajemo nepokolebljivo na putu sopstvenog razvoja i stremimo ispunjenju ciljeva u interesu naših građana – kaže predsjednik Vlade Srbije.

On dodaje i da je plan Ekspo 2027. novi motor jačanja srpske ekonomije i esencija politike – prilika da se stvore bolji uslovi za život građana Srbije.