Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska podnijeti formalni prijedlog za razdruživanje sa Federacijom BiH rezultat usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN.

BiH može da postoji samo ako postoji Republika Srpska, to je Dejtonski sporazum, ne može drugačije. Mi Srbi dajemo sve od sebe da sačuvamo mir – poručio je Vulin.

Komentarišući saopštenje američke Ambasade u Sarajevu koja najavu o razdruživanju tumači kao kraj Republike Srpske, Vulin je rekao da to upozorenje treba posmatrati s pažnjom, ali i ukazao da je teško objasniti da je Slovenija pokrenula proces mirnog razdruživanja u SFR Јugoslaviji, a da drugi konstitutivni narod te iste države zvani Srbi to ne mogu da urade.

On je naveo da je teško objasniti da je sve drugo svetinja osim srpske granice.

– Srpski svet mora da bude naš odgovor, mora da bude celina. Poštujem to što je Dodik rekao mirno razdruživanje – nije ni oročeno, ni ograničeno. To doživljavam kao pokušaj formulisanja stava, osećaja srpskog naroda u političku platformu – rekao je Vulin za Sputnjik.

Vulin smatra da je rezolucijom o Srebrenici, koja je izglasana u Generalnoj skupštini UN, već otvorena Pandorina kutija, navodeći da ne vjeruje da je to bilo slučajno, te da je Njemačka, čije je srednje ime “genocid”, odlučila da pere sopstvenu biografiju na teret Srba.

On ocjenjuje da je ovo bio način da Njemačka istakne svoju dominaciju u Evropi, ali da je unipolarni svijet mrtav i da, kako god se završi sukob u Ukrajini, mora doći do nove podjele svijeta u kojoj će se o sudbini svijeta pitati SAD, Rusija, Kina i neke zemlje BRIKS-a.

Vulin je naveo da poslije ove rezolucije Srbija treba redefinisati svoju spoljnu politiku.

On je rekao da je motiv predlagača rezolucije da izazovu nestabilnost na Balkanu, te ukazao da svi planovi Zapada za region Balkana podrazumijevaju eliminisanje srpskog faktora, te da on govori o “srpskom svijetu” kao odgovoru na pritisak na Srbe gdje god da žive i zato što pokazuje da su jedinstven narod.

On je naglasio da je trenutak da Srbija preispita spoljnu politiku i put ka EU, ističući da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da će braniti Republiku Srpsku, kao i da voli Rusiju, dok Zapad od nje traži sve suprotno tome.

Vulin je dodao da zapadni stratezi smatraju da su Srbi taj “klin” u njihovom frontu koji mora biti eliminisan, prije nego što dođe do konačnog obračuna sa Rusijom.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Vulin je rekao da je beskrajno ponosan što Srbija nije postala dio anturuske histerije u Evropi.