Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Krušedolu da Srbe neki najviše vole da slušaju kad pjevaju tužne pjesme ili prebrojavaju mrtve, ali ne vole da čuju da su Srbi tu i da su jaki, kao nikad prije.

“Kad se mi Srbi ovako skupimo, onda neki vole da slušaju kako pevamo tužne pesme, kad prebrojavamo svoje mrtve, vole da nas čuju kako nam je teško i kako nas boli, ali ne vole kad progovorimo, da smo tu i da smo jaki i da ćemo se ujediniti”, rekao je Vulin, obraćajući se ispred fruškogorskog manastira Krušedol na 16. Krajiškom crkveno-narodnom svesrpskom saboru “Krušedolska zvona”.

On kaže da neki ne vole ni da čuju kada Srbi upitaju ko je pobio djecu na Petrovačkoj cesti, ali vole raspravu i mržnju među Srbima.

Vulin je naglasio i da Republika Srpska nije nastala voljom velikih sila, nego potrebom srpskog naroda da se Jasenovac i genocid nikad više ne ponovi.

On je naglasio da iz tih razloga Srbi neće dopustiti nikad i nikome da odlučuje o njima umjesto njih samih i da neko drugi uređuje budućnost srpske djece, kako oni misle da treba.

“Nećemo dopustiti da nam neko govori kojim pismo da pišemo, kako nam se zove jezik, koga da volimo i kako da se Bogu molimo”, naglasio je Vulin.

On je napomenuo i da je mnogo puta srpski narod mislio naivno uvjeren da drugima donosi slobodu, da se Jasenovac neće ponavljati, a ćutao je o tome da nekog ne bi uvrijedio.

“Verovali smo u dve Jugoslavije, da smo oslobodili, porobljenu južnoslovensku braću kako je to rečeno u Niškoj deklaraciji. Verovali smo da oslobađamo i Hrvate i Slovence, a oni su bili slobodni u Austrougarskoj. Verovali smo u Drugom svetskom ratu da Hrvate oslobađamo od Hitlera, a oni su bili slobodni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, rekao je Vulin.

On je naglasio da se Srbima zbog naivnog vjerovanja desila “Oluja”, Petrovačka cesta, te da stoga više nikad ne smiju da ćute i zaborave imena ubijene djece.

Vulin je istakao i da vjeruje u potrebu stvaranja srpskog svijeta i da Srbi prvo treba da budu jedinstven politički narod, a to znači da o najvažnijim nacionalnim pitanjima odluke donose zajedno.

On je rekao da je uvjeren da će ova generacija srpskih političara ujediniti mirnim putem Srbe i da će srpski svet koji se stvara u svakom od nas, jednog dana biti formalizovan.

“Više nemamo prava na neslogu i moramo da budemo jedno ili nas neće biti”, poručio je Vulin.