Savjet staratelja Irana odobrio je odluku o održavanju vanrednih predsjedničkih izbora nakon pogibije Ebrahima Raisija u padu helikoptera, rekao je zvanični portparol Savjeta Hadi Tahan Nazif.

Savjet staratelja se složio da se predsjednički izbori održe 28. juna – rekao je on za TV kanal IRIB.

Portparol iranske izborne kancelarije Mohsen Eslami rekao je da će vanredni predsjednički izbori u Iranu biti održani 28. juna.

Savjet staratelja, natparlamentarno tijelo sastavljeno od pripadnika sveštenstva, zaduženo je za odobravanje kandidatura za izvršna mjesta u vladi zemlje, uključujući i mjesto predsednika Irana.

Podsjećamo, u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan srušio se 19. maja helikopter sa iranskim predsjednikom. Među onima na brodu bili su ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati i imam Mohamed Ali Ale-Hašem.

Formirana je komisija koja će istražiti uzroke tragedije. Potpredsjednik Mohsen Mansuri postao je privremeni predsjednik Irana.

Izvor u ruskoj Državnoj dumi rekao je za TASS da će predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin predstavljati Rusiju na ceremoniji ispraćaja Raisija.