Rat u Ukrajini izaziva “ljudske patnje i razaranja velikih razmjera”, ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj.

Ovo saoštenje je podržala većina zemalja učesnica koje su prisustvovale samitu iako neke nisu stavile svoj potpis na dokument, poput Saudijske Arabije i Indije, prenosi Rojters.

– Aktuelni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nastavlja da izaziva velike ljudske patnje i razaranja stvarajući rizike i krize sa globalnim posljedicama – navodi se u saopštenju sa globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini.

Upozorava se da svako korišćenje nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti bezbjedno, propisno obezbijeđeno, zaštićeno i ekološki prihvatljivo.

– Ukrajinske nuklearne elektrane i postrojenja, uključujući nuklearnu elektranu u Zaporožju, moraju raditi bezbjedno i pod potpunom suverenom kontrolom Ukrajine, u skladu sa principima IAEA i pod njenim nadzorom – navodi se u zajedničkom saopštenju i ističe da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata u Ukrajin nedopustiva, prenosi Ukrinform.

U drugoj tački saopštenja se ukazuje da globalna sigurnost hrane zavisi od neprekidne proizvodnje i snabdijevanja prehrambenim proizvodima.

– U tom smislu su slobodna, potpuna i bezbjedna komercijalna plovidba, kao i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, od ključne važnosti. Napadi na trgovačke brodove u lukama i duž cijele rute, kao i na civilne luke i civilnu lučku infrastrukturu su neprihvatljivi – navodi se u saopštenju.

U trećoj tački se zahtijeva oslobađanje svih ratnih zarobljenika u predočava da sva deportovana i protivpravno raseljena ukrajinska djeca, kao i svi ostali ukrajinski civili koji su protivpravno pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu.

– Vjerujemo da postizanje mira zahtijeva učešće i dijalog svih strana. Stoga smo odlučili da ubuduće preduzimamo konkretne korake u navedenim oblastima uz dalje angažovanje predstavnika svih strana – navodi se u saopštenju učesnika Mirovne konferencije o Ukrajini koje je potpisalo 80 zemalja.

Potvrđuje se da Povelja Ujedinjenih nacija, uključujući principe poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, mora biti osnova u postizanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

Predsjednica Švajcarske Viola Amherd izjavila je na konferenciji za novinare poslije samita, da je široko učešće pokazalo da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog rata u Ukrajini.

– Mjesecima (prije konferencije) smo razgovarali o ratu, snabdijevanju oružjem i vojnoj podršci. Sada smo razgovarali o miru, prvi put na jednom sastanku na tako visokom nivou sa toliko zemalja i organizacija. Činjenica da se ogromna većina država okupila ovdje i složila o sadržaju zajedničkog saopštenja konferencije Birgenštoku pokazuje šta se može postići stpljivim diplomatskim radom – naglasila je Amherdova.

Mirovni samit u Ukrajini održan je ovog vikenda u Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije pozvana na skup.