Stabilnost BiH ključna je za sprečavanje sukoba i za održavanje stabilnosti i mira u regionu i u Evropi, izjavio je zamjenik ambasadora SAD u UN Robert Vud.

On je tokom debate o BiH u Savjetu bezbjednosti UN podsjetio da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma završen rat u BiH “prije gotovo 30 godina”.

Vud smatra da je OHR “i dalje ključan u osiguravanju sprovođenja civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma i osiguravanju nastavka funkcionisanja institucija u BiH”.

On je napomenuo da SAD podržavaju suverenost, multietničnost i teritorijalni integritet BiH, te da pružaju podršku i OHR u ovlaštenjima, uključujući bonska, sve dok se ne ispuni Agenda “Pet plus dva”.

Vud je istakao da je Vašington saglasan sa tim da je otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji “faktor koji mijenja situaciju u vezi sa mogućnostima BiH”.

Američki predstavnik naveo je da će SAD nastaviti da se služe “svim sredstvima”, uključujučći sankcije, da se suoče “sa onima koji omogućuju korupciju i koji destabilizuju BiH”.

Vud je naveo da SAD pozivaju međunarodnu zajednicu na aktivniju podršku OHR-u.

On je dodao da Savjet bezbjednosti treba da podrži BiH u izboru slobodne i napredne budućnosti.

Zamjenik britanskog ambasadora: Narodi u BiH treba sami da biraju svoju budućnost
Narodi u BiH treba sami da biraju svoju budućnost, a Velika Britanija podržava ambiciju za većom evroatlantskom integracijom BiH, izjavio je zamjenik britanskog ambasadora u UN DŽejms Karijuki.

On je tokom debate u Savjetu bezbjednosti UN rekao da je u tom smjeru važno otvaranje pregovora sa BiH o učlanjenju u EU.

Karijuki je istakao da političari treba da rade zajedno na reformama i optužio pojedine političare u Republici Srpskoj da, kako je on to naveo, “ulažu napore da podrivaju institucije BiH”, te naveo da smatra da su oni “glavna prijetnja budućnosti BiH”.

Britanski predstavnik podržao je rad OHR-a i pozvao sve strane u BiH da “sarađuju sa kancelarijom Kristijana Šmita”.

Karijuki je naglasio da London pozdravlja sve napore sa ciljem promovisanja pomirenja u BiH, uključujući Euforovu Misiju “Altea”.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da stave u stranu stranačke ciljeve i da rade zajedno na sprovođenju Dejtonskog sporazuma i stvaranju stabilnije, mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u BiH.