Izrael je u nedelju započeo napade na Gazu nakon što je ponovo pozvao na proširenu evakuaciju Rafe, uz upozorenje Ujedinjenih nacija da direktna invazija na prenaseljeni južni grad rizikuje “epsku” katastrofu.

Agencija za odbranu Gaze saopštila je da su dva lekara ubijena u nedelju u središnjem gradu Deir al-Balahu, a dopisnici AFP-a izvestili su o intenzivnim sukobima i jakoj vatri iz izraelskih helikoptera u blizini Gaza Sitija.

Svedoci su rekli da je Izrael u subotu izveo napade na Rafu blizu prelaza sa Egiptom, piše “Jutarnji list”.

Naređena hitna evakuacija
Izraelske snage prkose međunarodnom pritisku i ušle su u istočna područja grada, učinkovito zatvorivši ključni granični prelaz za humanitarnu pomoć i obustavivši saobraćaj kroz drugi. Izrael je proširio naredbu o evakuaciji iz istočne Rafe, nakon što je rekao da je 300.000 ljudi napustilo grad otkako je vojska početkom nedelje pozvala ljude da odu.

Stanovnici su gomilali rezervoare za vodu, dušeke i druge stvari na vozila i spremali se da ponovno pobegnu.
“Ne znamo gde da idemo. Nema više mesta u Gazi koje je sigurno ili nije prenatrpano… Nemamo gde da odemo”, rekao je Farid Abu Eida, koji se spremao da napusti Rafu, nakon što je tamo stigao iz grada Gaze.

Stanovnicima je rečeno da idu u “humanitarnu zonu” Al-Mavasi, na obali severozapadno od Rafe, navodi “Jutarnji list”.

“Proširena operacija”
Hamas je optužio Izrael da je “proširio operaciju u Rafi na nova područja u središtu i zapadnom delu grada”.
Potparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su “eliminisali desetine terorista u istočnoj Rafi”, a vojska je rekla da se snage bore protiv “naoružanih terorista” i da su pronašli “brojne podzemne tunele”.

“Rizik od epske katastrofe”
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je u petak da je Gaza suočena s rizikom “epske humanitarne katastrofe” ako Izrael pokrene sveobuhvatnu kopnenu operaciju u Rafi. Gutereš je u nedelju pozvao na momentalni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i hitno povećanje humanitarne pomoći koja se isporučuje palestinskoj enklavi.

“Prekid vatre će biti samo početak. Biće to dug put nazad, dalje od razaranja i traume ovog rata”, rekao je on na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu.

Šef diplomatije Evropske unije Šarl Mišel napisao je na društvenim mrežama da je civilima iz Rafe naređeno da odu u “nebezbedne zone”, osudivši to kao “neprihvatljivo”.

Lekari bez granica (MSF) rekli su da su počeli da prebacuju 22 pacijenta iz terenske bolnice u Rafi, ističući da izraelske operacije u gradu “onemogućuju pružanje medicinske pomoći koja spasava živote”.

Hamas kaže da izraelska “kontinuirana kontrola” i zatvaranje prelaza Rafa pogoršavaju “humanitarnu katastrofu” u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će “eliminisati” Hamas u Rafi. Izraelska vojska saopštila je da je ponovno otvorila prelaz Kerem Šalom u blizini Rafe u sredu, ali humanitarne agencije upozoravaju da je dobijanje pomoći kroz militarizovano područje i dalje izuzetno teško.

“Izraelska vojska intenzivirala pritisak širom Gaze”
Izraelska vojska tokom protekla 24 sata izvršila je pritisak na tri fronta unutar Pojasa Gaze, javlja katarska TV stanica “Al Džazira”.

Izraelske snage su intenzivirale pritisak na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, kao i na centralnu oblast i sever palestinske enklave.

Izraelska vojska donela je naredbu za evakuaciju stanovnika izbegličkog kampa Džabalija u centralnom delu Rafe, koja se nalazi na jugu Pojasa Gaze i gde se većina stanovnika severnog dela palestinske enklave sklonila bežeći od izraelskih napada. Izraelska vojska počela je da pojačava bombardovanje kampa Džabalija u poslednjih nekoliko sati, uništavajuci stambene kuće i napadajući centre za evakuaciju.