Operativna grupa “Sjever” ruske armije u petak u četiri sata ujutro započela je snažnu artiljerijsku vatru iz samohodnih artiljerijskih oruđa i i višecevnih raketnih lansera po ukrajinskoj teritoriji u Harkovskoj oblasti.

Udari raketa i granata kombinovani su sa masovnom upotrebom planirajućih avionskih bombi koje su padale po ukrajinskim pozicijama. O jačini napada govori i podatak da je na jednu poziciju za sat vremena palo 25 avionskih fombi tipa FAB-500 sa planirajućim dodatkom koji su lansirane sa jurišnih bombardera SU-34.

Prodor na teritoriju Harkova iz pravca Rusije je prvi udar na Ukrajinu poslije 24. februara 2022. godine.

U aprilu 2022. poslije povlačenja ruskih trupa iz Kijevske, Sumske i Harkovske oblasti napada kopnenih trupa iz pravca Rusije nije bilo.

Operativna grupa “Sjever” pod komandom generala Aleksandra Lapina ima 50.500 vojnika, 400 tenkova, 930 borbenih vozila pješadije, 990 komada artiljerije i 120 komada VBR ima težišni zadatak stvaranja tampon zone uz rusko-ukrajinsku granicu do tromeđe Ukrajine-Rusije i Bjelorusije kako bi se zaustavili aritljerijsko-raketni masovni napadi na Kursk, Brjansk i Belgorod.

Poseban fokus ruske vojske je drugi po veličini i industrijski najvažniji grad Ukrajine Harkov, koji ima i jaku vojnu industriju.

Treba napomenuti da posljednja dva mjeseca sam Harkov je pod masovnim raketnim udarima ruske vojske. Rusija grad napada sa dronovima kamikazama, taktičko-balističkim raketama Iskander M, zatim planirajućim avionskim bombama FAB -500, FAB-1500 i FAB-3000 koji su razarali periferiju Harkova i taj milionski grad ostavili bez struje i vode.

Teški uslovi života veliki broj civila su natjerali da napusti Harkovsku oblast. Vjeruje se da je Rusija zapravo koristila modifikovanu američku doktrinu “Šokiraj i zaplaši”, sa čime je populacija ove oblasti uz granicu sa Ukrajinom znatno smanjena.

Inače Ukrajina je posljednja tri mjeseca intenzivno koristila zonu Harkovske i Sumske oblasti za upade diverznatsko-terorističkih grupa na teritoriju Belogrodske, Kurske i Brajnske oblasti kombinovano sa udarima dronova kamikaza i udarima višecjevnih raketnih sistema.

Osim stvaranja tampon zone uz granicu sa Rusijom, Harkov za Rusiju ima veoma važan značaj osim blizine Belgoroda, Harkov je značajan zbog jake industrije.

Prije svega u tom gradu se nalazi druga najveća fabrika tenkova i remontni zavod Morozov mašin biro.

Naime u vrijeme Sovjetskog Saveza to je bila druga po veličini fabrika tenkova ispred Omska i iza Nižnjeg Tagila na Uralu.