Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je u Ukrajini najveći deficit oružja za protivvazdušnu odbranu i zatražio od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena dvije Patriot PVO baterije za odbranu Harkova.

Zelenski je danas na sastanku sa Blinkenom u Kijevu pohvalio ”ključnu” pomoć SAD i zahvalio Vašingtonu na odobrenju paketa pomoći za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsjednik je naglasio da želi da razgovara o bezbjednosnim garancijama SAD, kao i da će tražiti od Blinkena da prikupi veću globalnu podršku za predstojeći mirovni samit u Švajcarskoj.

Blinken je rekao da će vremenom Ukrajina “ponovo stajati na nogama, vojno, ekonomski i demokratski”.

“Kroz jaku, uspješnu, naprednu, slobodnu Ukrajinu će se najbolje pokazati Putinu“, naveo je Blinken.

On je takođe poručio da je dio novog američkog paketa pomoći već stigao u Ukrajinu, a da se očekuje da više pošiljki stigne uskoro, prenosi Tanjug.

“Pomoć će napraviti pravu razliku u tekućoj borbi protiv ruske agresije na bojnom polju“, ocijenio je on.

Zelenski je pohvalio „ključnu“ pomoć SAD i istakao da je najveći deficit ukrajinskog oružja protivvazdušna odbrana, prenosi Rojters.

Napomenuo je Blinkenu da su Ukrajini potrebne dvije PVO baterije za sjeveroistočni grad Harkov, koji je na meti ruskih vazdušnih napada.

Blinken boravi u četvrtoj posjeti Ukrajini od početka rata 2022, a cilj posjete je da uvjeri Kijev da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada.

Stejt department je saopštio da će Blinken s ukrajinskim zvaničnicima razgovarati „o stanju na frontu, uticaju nove bezbjednosne i ekonomske pomoći SAD, dugoročnim bezbjednosnim i drugim obavezama i podsticanju ekonomskog oporavka Ukrajine”, prenosi AP.

Posjeta Blinkena uslijedila je manje od mjesec dana nakon što je Kongres odobrio dugo odlagani paket pomoći kojim je izdvojeno 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, od čega će veliki dio biti usmjeren na dopunjavanje artiljerije i sistema protivvazdušne odbrane.

Visoki američki zvaničnik koji je putovao sa Blinkenom vozom iz Poljske u Ukrajinu izjavio je da su artiljerija, sredstva PVO i balističke rakete dugog dometa već isporučeni, neki od njih već na prvu liniju fronta.

Zelenski je tokom vikenda izjavio da se žestoke borbe sa ruskim trupama vode u blizini granice u istočnoj i sjeveroistočnoj Ukrajini, a ukrajinski komandanti i analitičari smatraju da ruske snage imaju za cilj da iskoriste ukrajinske slabosti prije nego što veliki dio nove vojne pomoći Kijevu od američkih i evropskih partnera stigne na front u narednim nedjeljama i mjesecima.