Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas Harkov kako bi motivisao trupe koje brane taj grad od sve snažnijih ruskih ofanziva, preneo je Rojters.

”Ovaj pravac ostaje izuzetno težak, ali jačamo naše jedinice. Rusko granatiranje ne prestaje, pretnje i dalje postoje”, rekao je Zelenski nakon sastanka sa trupama u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini.

On se u Harkovu takođe sastao sa ranjenim vojnicima koji se oporavljaju medicinskim ustanovama i fotografisao se s vojnicima na drugoj, nepoznatoj lokaciji.

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinegubov rekao je da ruske snage i dalje imaju za cilj da zauzmu grad.

”Iako ne možemo reći da su naši vojnici još stabilizovali liniju fronta, oni su već zaustavili aktivno napredovanje neprijatelja u oblasti Harkova”, rekao je on, dodajući da su ukrajinske trupe na pojedinim mestima povratile ranije položaje.
Zelenski je otkazao predstojeća putovanja u inostranstvo kako se situacija na bojnom polju pogoršala.

Ruske snage su poslednjih nedelju dana napredovale najmanje nekoliko kilometara ka severu Harkovske oblasti, primoravajući kijevske trupe da se bore da zadrže liniju na tom novootvorenom frontu, dok Rusija istovremeno povećava pritisak na frontu na istoku.