Њемачка је била кључна земља у разбијању некадашње заједничке државе Југославије, али и једина држава у Европи која је над Србима извршила три агресије, двије војним путем и једну политичким и дипломатским средствима, која траје и данас.

Каже ово за “Глас Српске” бивши југословенски дипломата из Београда Владислав Јовановић, коментаришући изјаву хрватског предсједника Зорана Милановића, који је након самита НАТО-а открио да је Њемачка, заједно са Италијом и још неким државама, била против тога да се у завршну декларацију уврсти и Дејтонски мировни споразум и конститутивност народа, на чијим начелима функционише БиХ.

За разлику од Милановића, српски дипломата није зачуђен, а ни изненађен посљедњим дешавањима у Бриселу, јер су, како је истакао, те исте западне земље одмах по потписивању Дејтонског споразума, а преко својих старатеља над БиХ, константно радиле на разбијању дејтонских темеља.

  • Ово је, нажалост, само наставак једне такве немачке агресивне политике која се већ годинама уназад покушава извући из сенке САД те се наметнути као моћна европска сила у решавању светских проблема, а поготово оних на Балкану. Проблема које су у ствари они и произвели. Ако погледате само на позицији високог представника су се до сада углавном смењивали политичари и дипломате из Аустрије и Немачке, јер су се они специјализовани за балканска питања, односно за српски фактор – нагласио је Јовановић, наводећи да то њихово “усавршавање” траје посљедњих 150 година.

Према његовим ријечима, ангажовање Њемачке посебно је наглашено на свим оним просторима гдје су Срби битан фактор.

  • Сада би у тој причи колатерал могли бити и Хрвати из БиХ, јер се све чешће може чути да би БиХ требало успоставити на некаквим грађанским начелима. Историјска искуства, међутим, уче да свако демонтирање било ког међународног споразума може бити погубно, као што је рецимо било и са Версајским споразумом, када је Хитлер почео да га разграђује. Због тога сматрам да ће на крају разум надвладати “немачку прагматичност”, јер уклањање дејтонских темеља би нас вратило у прошлост, у неко претходно стање које никоме не одговара – поручио је Јовановић и додао да се нада да ће и нови високи представник у БиХ Кристијан Шмит тога бити свјестан по преузимању дужности.

Иначе потез Њемачке затекао је хрватског предсједника, који је након тога констатовао да очигледно “неки желе размонтирати Дејтонски споразум”. Оно што је Милановићу било посебно чудно јесте да то раде државе које критикују српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика због кршења овог мировног споразума.

  • То је потпуно поремећена логика, ту нешто није нормално. Западна Европа која на неком токсичном нивоу напросто изводи глупости, растапа и растаче један темељ БиХ, који је, каква год је, обезбеђује од потреса. Дио западних држава за БиХ заговара такозвани “грађански” модел којим би био замијењен дејтонски концепт три равноправна народа. То није могуће, јер било какве промјене у БиХ морају укључивати Хрватску и Србију, изворне потписнице Дејтонског мировног споразума – поручио је Милановић након самита НАТО-а у Бриселу.

Лажна обећања

Какве планове има Европска унија предвођена Њемачком можда се најбоље може видјети и из изјаве посланика њемачког Бундестага Александера Ноја, који је у разговору са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином истакао да Европска унија и поред свих обећања не жели у свом пуноправном чланству земље Балкана, а посебно Србију.