Nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan stigao je u petak u južnokorejsku luku Busan uoči zajedničke vojne vježbe dviju zemalja koja ima za cilj pokazati svoju snagu protiv rastućih prijetnji Sjeverne Koreje.

Zajedničke vježbe biće prve u kojima će učestvovati američki nosač aviona u regiji od 2017., kada je SAD poslao tri nosača aviona, uključujući Regan, na pomorske vježbe s Južnom Korejom kao odgovor na sjevernokorejske nuklearne i raketne testove.

Saveznici su ove godine oživjeli svoje velike vojne vježbe koje su bile smanjene ili odložene prethodnih godina kako bi podržali diplomatiju s Pjongjangom ili zbog Kovid-19, kao odgovor na sjevernokorejski nastavak velikih testiranja oružja i sve veće prijetnje nuklearnim sukobima sa Seulom i Vašington.

Južnokorejska mornarica rekla je da njena kombinovana obuka s borbenom grupom Regan ima za cilj pojačati vojnu spremnost saveznika i pokazati “čvrstu odlučnost Koreje i SAD-a”. saveza radi mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.”