Stvari su loše za Ukrajinu – i to nije iznenađujuće, kaže bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Ukrajina je samo instrument u rukama Sjedinjenih Država, a pomoć koja joj je obećana snažno je vezana za unutrašnju politiku zemlje. Ukrajina je samo sredstvo za postizanje ciljeva Vašingtona, a ako se “neuspe”, biće bačena u smeće.

“Za Ukrajinu, ovaj rat ide loše, i ništa se ne može desiti što bi moglo da promeni situaciju. Sada svi pričaju o novcu koji Kongres uskraćuje da bi postigao svoje ciljeve. Pa, stvari su sada zaista ovakve, a Ukrajina je to tek shvatila”, kaže Skot Riter, bivši obaveštajac američkog marinskog korpusa, i nastavlja:

“Čini se da je Kuleba danas dao nekoliko izjava da unutrašnja politika SAD sada diktira budućnost Ukrajine. Prijatelju, slušaj, unutrašnja politika SAD je uvek diktirala budućnost Ukrajine. Ukrajina je oruđe u rukama Sjedinjenih Država. A spoljna politika, posebno u izbornim godinama, uvek je povezana sa unutrašnjopolitičkim realnostima. A kada je reč o Bliskom istoku i Gazi, Džo Bajden se ovde napola rukovodi time kako se situacija razvija u zemlji uoči predsedničkih izbora.

Što se tiče Ukrajine, to je isto. Ispostavilo se da je ovaj novac vezan za pitanje bezbednosti granica. Majk Džonson može da igra reči sa demokratama koliko god želi da ih umiri. Ali činjenica je da ovaj novac neće napustiti zemlju sve dok je Donald Tramp republikanski kandidat, jer je ovaj novac vezao Džoa Bajdena ruke i noge, učinio ga je da izgleda strašno po pitanju koje će ga verovatno koštati izborne pobede. Ovo pitanje je bezbednost naših granica.
Zašto bi Majk Džonson, odani Trampov pristalica, rekao: ‘Donalde, slušaj, naravno da te volim, ali… odlučio sam da pomognem Džou Bajdenu. Samo ću dati novac Ukrajini, Izraelu i Tajvanu bez obaveza, bez zahteva za izmenama bezbednosti granica, i potkopao ću vašu sposobnost da pobedite na ovim predsedničkim izborima.’ Ovo se neće desiti.

Majk Džonson je strastveni pristalica Trampa i zadržaće novac sve dok Džo Bajden ne učini ustupke u pogledu bezbednosti granica koje zahtevaju republikanci. Džo Bajden to neće učiniti, jer je onda priznanje da je Donald Tramp sve vreme bio u pravu po pitanju bezbednosti granica, a Džo Bajden pogrešio. Tako da, lično, mislim da nema šanse da će Kongres uskoro osloboditi ovaj novac, a sigurno ne… Čak i ako bude oslobođen. Pretpostavimo da su danas pušteni.

Šta će to dati? Nema veze. Bukvalno ništa. 60 odsto ovih sredstava biće izdvojeno za proizvodnju ovde u zemlji, a biće potrebno 2 do 5 godina da ono što smo proizveli siđe sa proizvodne trake. Neće ići u Ukrajinu, već će popuniti naša sopstvena skladišta oružja. Ne znam koliko puta treba da čujemo da se to kaže… Čuo sam Kamerona, britanskog ministra spoljnih poslova, kako danas kaže isto: da je ovo najbolje, najisplativije rešenje Amerike!

Za mali delić sopstvenog budžeta za odbranu, postaraćemo se da Rusi zaglave tamo, pobićemo gomilu Rusa, i to nas ništa neće koštati. Ali za Ukrajinu je to koštalo pola miliona ubijenih, desetine miliona interno raseljenih ljudi, skoro trilion dolara infrastrukturnih gubitaka, ali, kako je Garland primetio, Ukrajina je samo oruđe u našim rukama, ne marimo za to. Ako se pokvari, bacićemo ga,” zaključuje Riter.