Bosna i Hercegovina čeka na isporuku vakcina protiv korona virusa iz EU i odgovornost za odlaganja pripisuje Austriji, tvrdi austrijska novinska agencija APA.

Kako piše agencija, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković kritikovala je Austriju za koju tvrdi da je nadležna za organizaciju isporuka od EU obećanih 100.000 doza vakcina za njenu zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije nije željelo da se osvrne na konkretnu kritiku BiH.

“Austrija se unutar EU zalaže intenzivno za prosljeđivanje vakcina iz kolektivnih ugovora EU državama Zapadnog Balkana”, navedeno je iz Ministarstva.

Dodaju da je planiranje u toku, a da Austrija tesno sarađuje u tome sa svojim partnerima i Evropskom komisijom.

Posebno u kriznim vremenima bi EU trebalo da pokaže opipljivu solidarnost, naglašava Ministarstvo, navodeći da je prerano govoriti o konkretnim brojevima i podacima vezano za planirane isporuke pojedinim zemljama.

APA ukazuje da, dok je Srbija, zahvaljujući isporukama vakcina iz Kine i Rusije, jedna od zemalja u Evropi sa najvišom stopom vakcinisanosti.

Agencija podsjeća da je Srbija već više susjednih zemalja poklonila vakcine, prenosi “Tanjug”.

I BiH dobija vakcine iz Srbije, podsjeća APA ukazujući da je Republika Srpska u ponedjeljak dobila 20.000 doza ruske Sputnjik V vakcine, a da će FBiH dobiti prve vakcine Astra Zeneka iz Srbije.