Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Ustav Republike Srpske, donesen na današnji dan 1992. godine, predstavlja temelj pravnog poretka Srpske i da na njemu počivaju sve vrijednosti koje baštine njeno društvo i građani.

“Naša je dužnost da branimo Ustav Republike Srpske, jer time branimo budućnost našeg naroda”, naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi povodom godišnjice donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Bez obzira na nasrtaje koji, kako je naveo, dolaze od visokog predstavnika i bošnjačkih političkih funkcionera, počevši od članova Predsjedništva BiH, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, pa preko Ustavnog suda BiH, na predstavnicima srpskog naroda je da obezbijede kontinuitet Republike Srpske i njen državotvorni karakter u okviru BiH, koji je potvrđen i Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine.

“Dosljedno poštovanje Ustava Republike Srpske neophodno je, jer samo na taj način možemo održati i sačuvati državnopravni poredak u cijelosti”, istakao je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da na osnovu odrebi koje Ustav, sa naknadno usvojenim amandmanima, sadrži funkcionišu republičke institucije na objektivnoj osnovi.

“Ustav su jednoglasno izglasali poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, birani od građana na izborima u jesen 1990. godine, čime je ovaj najviši pravni akt imao sva obilježja modernog, demokratskog, narodnog ustava”, napomenuo je Čubrilović.

Čubrilović je ukazao na činjenicu da je Ustav, kao najviši pravni akt Republike Srpske, donesen prije izbijanja građanskog rata i jednostranog proglašenja nezavisnosti tadašnje SR Bosne i Hercegovine od strane bošnjačkog i hrvatskog naroda i da prije svega ima slobodarski i zaštitnički karakter.

On je podsjetio da je prije Ustava, Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. godine donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, na osnovu čega je uspostavljena Republika Srpska.

“Na temeljima Deklaracije o osnivanju, Ustav Republike Srpske od tada garantuje punu ravnopravnost i jednakost svih naroda i građana Republike pred zakonom, uz zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, naveo je Čubrilović.

On je dodao da je uloga Narodne skupštine Republike Srpske u osnivanju Republike i donošenju Ustava bila ključna i odlučujuća, jer od 9. januara, odnosno 28. februara 1992. godine, pa do danas, predstavlja ustavotvorni, a time i najviši organ Republike Srpske.

Izuzetno je važna činjenica, dodao je Čubrilović, da je Narodna skupština dugogodišnjom praksom obezbijedila zaštitu ustavnopravnog poretka Republike Srpske i dokazala da je najuspješni zakonodavni organ u BiH.

“Ovo je velika stvar kada se uzmu u obzir pritisci i okolnosti u kojima je Narodna skupština sve ove godine funkcionisala i radila”, smatra predsjednik parlamenta Srpske.

Takođe je, naveo je, posebno danas potrebno istaći da je Ustav usvojen jednoglasno, čime su svi srpski predstavnici pokazali potpuno jedinstvo, te smatra da je takva sabornost i danas, u ovim specifičnim vremenima prijeko potrebna, jer izazovi i pritisci koji se stavljaju pred srpski narod u BiH su jednako teški, kao i 1992. godine.

Prema njegovim riječima, upravo takvo suštinsko jedinstvo srpskih političkih predstavnika, bez obzira na politička opredjeljenja i stranačku pripadnost, sačuvali su Republiku Srpsku i obezbijedili njen razvoj gotovo tri decenije.

“Istovjetna, temeljna sabornost nam je danas prijeko potrebna”, ocijenio je Čubrilović.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.