Sud BiH oslobodio je direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića. Sudija Branko Perić je kazao da Mehmedagić i Pekić nisu krivi te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu u slučaju izuzimanja snimka iz poslovnice BH Pošte.

Tužilac Oleg Čavka tražio je od Suda BiH da se Osmanagić i Pekić proglase krivim. Ustvrdio je da je njihova krivicu u potpunosti dokazana.

Također je tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e i to na pet godina.

S druge strane, odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića i Pekića teretilo za zloupotrebu službenog položaja. Njima je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Prema optužnici su Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, neovlašteno dobili informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava.

Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte. Tražili su snimak s nadzorne kamere za 27. august uz tvrdnju da je pitanju državna tajna, navodilo se u optužnici. Tužilaštvo je tvrdilo da im je cilj bio da pomoću snimka utvrde ko je poslao prijavu protiv Mehmedagića.

Ipak, u konačnici Sud je sve odbacio i oslobodio Mehmedagića i Pekića, a sudija Perić je kazao da je u ovom slučaju bilo veoma mnogo pritisaka na Sud.