Izjava njemačkog kancelara Olafa Šolca o poštovanju suvereniteta BiH u trenutku dok u njoj dar-mar pravi upravo Nijemac ni od koga i ni za šta biran, razočaravajuća je i dio je matrice koju ponavljaju lideri zapadnoevropskih država, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom X nalogu.

– Govoriti da podržavate vladavinu prava i demokratiju, a u isto vrijeme visokog predstavnika, pa još nelegalnog, zabrinjavajuće je. Što se tiče Denisa Bećirovića, on je, kao i obično, iznosio stavove naroda koji ga je birao i koji ne odgovaraju istini niti činjenicama o BiH, poput laži da je BiH opredijeljena za NATO integracije – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da “Republika Srpska nije manjina u BiH, kako to reče Bećirović”.

– Ona je konstitutivni dio BiH koji podržava Dejtonski mirovni sporazum, ali i prijatelje poput Ruske Federacije. S obzirom na to da njemački kancelar zna u kojem kapacitetu dolazi i govori Bećirović, a njegove riječi uzima zdravo za gotovo, govori i kakvu BiH zamišlja Šolc – poručio je Dodik.

Podsjetimo, njemači kancelar Olaf Šolc rekao je danas da Vlada Njemačke podržava evropski put BiH i istakao da je potrebno osnažiti dalju regionalnu saradnju.