“Akvana” iz godine u godinu broji minuse, loše stanje ovog preduzeća kulminira godinama, a proteklih mjeseci računi su blokirani. Radnici najvjerovatnije neće dobiti avgustovsku platu, pri čemu dug iznosi 12,8 miliona KM.
Uprvoj polovini godine “Akvana” je ostvarila gubitak od 310.426 KM, a prema riječima v.d. direktora Velibora Vukajlovića, Uprava u saradnji s Gradom Banjaluka, od preuzimanja dužnosti, kontinuirano radi na tome da održi “Akvanu”, koja unazad 14 godina posluje negativno.

– Dovoljno je reći da je prošle godine ostvaren najbolji finansijski rezultat od osnivanja preduzeća. Iako je prošla godina bila pogođena virusom korona i čitav jedan mjesec nije bio dozvoljen rad bazena i ugostiteljskih objekata. Takođe, isplaćeno je 14 plata (12 redovnih i dvije zaostale), smanjen je dug prema Poreskoj upravi, povećane su plate radnicima – rekao je Vukajlović za Srpskainfo.

Domaćinsko poslovanje
Prošla sezona je, kako dodaje Vukajlović, bila prva u kojoj je na vodenom parku ostvaren pozitivan rezultat.

– Isto tako, na osnovu polugodišnjeg izvještaja za ovu godinu, vidljivo je da su svi prihodi povećani u prosjeku za šest odsto, s izuzetkom granta, koji je manji u prvoj polovini godine. To govori da se domaćinski odnosimo kako prema prihodima preduzeća tako i prema sredstvima koja isplaćuje Grad u vidu granta, a koji pripadaju Gradu Banjaluka – istakao je Vukajlović.

Dodaje da je ove godine održan kontinuitet u isplatama plata i dugovanja prema povjeriocima, iako je početkom godine, kako kaže, došlo do naglog skoka cijena, što utiče na poslovanje “Akvane”.

– Gorivo, struja, dva povećanja najniže plate, cijene artikala koji se koriste u ugostiteljstvu. Preduzeću su trenutno blokirani računi zbog dugovanja i to je prioritet koji se treba riješiti. Pregovori su u toku. Trenutno se ne mogu isplatiti plate radnicima i upravi preduzeća – rekao je Vukajlović.

Novac ili zemljište
Sve je kulminiralo kada je firma koja je dobavljala piće i hranu u “Akvanu” prekinula ugovor zbog duga od 3,1 miliona KM, tražeći da im se ili isplati sav novac ili da im se dodijeli zemljište.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ističe da pregovaraju o ovim problemima i pokušavaju na sve načine da ih riješe.

– “Novoteks” hoće ili pare ili zemljište. Mi još para nemamo, to mora Skupština da odobri. To su veliki novci. To je dug koji se akumulira posljednjih 15 godina, a onda taj čovjek hoće da ga se upiše na zemljište. Mi ne damo zemljište. Sada ide neka faza dogovora da račun bude odblokiran. Mi na računu imamo 200.000 KM. Ali šta vrijedi 200.000, kad je dug 10 miliona KM!? Je li to dug Draška Stanivukovića? Nije. To je dug koji se akumulirao od Dragoljuba Davidovića pa nadalje i sad je sve to došlo na naplatu – rekao je Stanivuković ranije.

“Staklenac”
Grad Banjaluka razmatra sve mogućnosti, a kako Stanivuković dodaje, trenutni direktor ima svoje privatne izazove, što ga na neki način ograničava da radi maksimalnim kapacitetom, ali su u Gradu fokusirani na rješenje.

– Direktor radi svoj posao u ovom trenutku. Ima dio ljudi, radnika, koji tamo pokazuje iskustvo i mogućnost da budu dio rješenja, ali džaba i najbolji direktor ovog svijeta… Stavite i Bila Gejtsa, ako neće dati pet miliona. Ja nemam direktora koji će iz svog džepa izvaditi pet miliona. Nemam podršku Skupštine da dam pet miliona KM, jer Grad nema te pare. Problem je novca i problem je zemljišta. Moram da vodim računa i odmah da završimo te neke spekulacije. Čuvaćemo zemljište kao zjenicu oka. Ne damo to zemljište – kategoričan je Stanivuković.

“Akvana” je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i od prve godine rada posluje s minusima.

Iako ta situacija traje više od 12 godina, s problemima su se njegovi vlasnici ozbiljnije počeli baviti tek prije par godina.

Prethodna administracija je uvela pojedine promjene, a među krupnijima je da je dio prostora s kojima su raspolagali oduzet “Akvani”!

“Staklenac” u parku “Petar Kočić” je dijelom izdat u zakup, a drugim dijelom upravlja Kulturni centar “Banski dvor”. Smanjivan je i broj zaposlenih.