Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da institucije i rukovodstvo Republike Srpske imaju jasne stavove povodom takozvanog dana državnosti BiH, naglasiviši da Srpska ima svoje praznike i slaviće ih i dalje.

Mi drugima ne možemo da zabranimo da slave šta oni hoće. Mi smo se prema tome izjasnili, imamo svoje praznike i slavićemo ih ubuduće – rekao je Egić, odgovarajući na pitanje novinara o najavama da bi se takozvani dan državnosti BiH mogao “slaviti” i u Mrkonjić Gradu.

Prema saznanjima medija, Komšić i Bećirović planiraju da u Mrkonjić Gradu proslave 25. novembar, bivši dan ZAVNOBiH-a, iako muslimana – Bošnjaka u vrijeme Drugog svjetskog rata gotovo nije bilo u Narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanima, već ih je većina bili na strani Nezavisne Države Hrvatske.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.