Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nikada se neće niti smije odreći niti jednog pedlja vakufske imovine, a pogotovo imovine na kojoj je bio izgrađen vjerski objekat.

To je saopštila Vakufska direkcija Islamske zajednice povodom objave početka gradnje novog hotela “Palas” u Banjaluci koji se gradi, kako tvrde, na temeljima nasilno porušene džamije.

– Danas nakon više od 50 godina se upravo na jednoj takvoj nekretnini pred očima javnosti, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika, kopaju temelji za izgradnju najmodernijeg hotela koji će konačno da zatre trag da je tu ikada bila džamija i vakufska imovina. Za nas u Islamskoj zajednici je to jedan od najžešćih ataka na dostojanstvo muslimana, ravno rušenju Ferhadije džamije – kaže se u saopštenju koga prenosi Muslimanska informativna novinska agencija MINA.

Iz Vakufske direkcije podsjećaju da je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banjaluka još 2001. pokrenuo postupak osporavanja nezakonite privatizacije vakufske parcele označene kao k.č. broj 3/18, na kojoj je bila izgrađena džamija. Postupak je, kažu, pokrenut na osnovu istog zakona kojim je Rrepublika Srpska vratila imovinu Pravoslavnoj crkvi i drugim licima srpske nacionalnosti, a koji je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika stavljen van snage. Međutim, Ustavni sud BiH je odbio apelaciju MIZ Banjaluka, uz obrazloženje da nije donesen zakon o denacionalizaciji, odnosno restituciji i da je spomenuti zakon stavljen van snage, pa “nije legitimno očekivati” povrat predmetne imovine.

Ipak, u saopštenju Vakufske direkcije se dodaje da Islamska zajednica neće odustati od pravne borbe i da će u skladu sa raspoloživim pravnim sredstvima pokrenuti sve vrste postupaka s ciljem zaštite temeljnih ljudskih prava muslimana.

– Gradnja najmodernijeg hotela, velika investicija i ostali s ushićenjem izrečeni superlativi imaju cilj samo jedno – da se javnosti sakrije informacija da se Hotel “Palas” gradi na tuđoj zemlji, vakufskoj lokaciji na kojoj je bila izgrađena džamija – navodi se se u saopštenju.